English Начало Контакти

Изложения

Специализирани модни изложения PRET A PORTER И WHO`S NEXT в Париж ( Тенденции Есен/Зима 2011/12 )

 

Тази година PRET A PORTER и WHO`S NEXT в Париж са посетени от повече от 50 000 купувачи от големи търговски вериги, бутици и магазини. Положителен е фактът, че има повишение от над 4 % на броя на търговците. Особено значителен е засиления търговски интерес  (и възможности) от Европа – основно Италия и Испания – с над 20 %, и малко по-слабо от другите страни.

65 % от купувачите са от Франция, останалите 35 % - от цял свят. Най-голям е делът на италианските търговци – над 4000, след тях испанските – над 2000. Следва Белгия с 1800 професионални посетители, Великобритания с 1030, Швейцария с 900 и Германия с 882.

Има известен спад – от 2 до 7 % - на търговци от двете Америки, но затова пък са се увеличили купувачите от Азия. На първо място са японците, следвани от Южна Корея и Хонг Конг.

Увеличение има и в общия брой на търговците от Близкия Изток – около 700 от арабските страни и Израел, като най-активни са тези от Ливан. Голяма част на търговията с арабските страни се извършва вече чрез филиалите на тези френски изложения в Дубай.

И на двата салона впечатляват някои нови модни тенденции:

МОДАТА ЩЕ НИ СТОПЛИ

Вероятно заради необичайно студената зима на 2010 г. в Западна Европа и Северна Америка, модата си поставя за основна цел да ни стопли през  следващата зима, която се очаква да бъде не по-малко студена.

ГРАНДИОЗНОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА КОЖАТА

Няма моден тренд, в който да не се предлагат великолепни топли кожени палта и жакети, кожени наметала и шапки. Те са изработени от скъпоценни кожи по традиционния начин, или по новата италианска технология на заплитане на животинска козина в трикотажна основа, от която се получават топли и обемни, и същевременно супер-леки облекла. Тази технология дава възможност за изключително разнообразяване на асортимента топли жакети, палта, шалове, наметки, шапки, чанти от козина. Освен в познатия ни втален силует се появяват палта и в силуети А и Т. Цветовете са черно, бяло и сиви нюанси, както и една изключително богата кафява гама – от препечено кафе до кафеникавите тонове на есенната гора.

УНИСЕКС

Това не е унисекса с еднакви дрехи за мъже и жени на Жак Естерел, нито мъжките поли на Готие от края на 80те години. Това е по-скоро преливане на усет към модата и отделни асортименти и аксесоари от единия към другия пол.

За жените не е нещо ново да заимстват за гардероба си класическата мъжка риза, мъжкия панталон и сако, тирантите, вратовръзките. Гарсонските обувки, шапките-гарсонетки също не са новост, но се появяват в нови, многоцветни и женствени варианти. Големи чанти с къси или дълги дръжки, в мъжки фасон, се носят и от двата пола.

При мъжете унисекса в модата се изразява чрез придобиване на ново, „женско” усещане за мода – предпочитание към тесни кройки, които подчертават фигурата, към благородни материали – кашмири, коприна, ангора, алпака. Мъжете все по-често посягат към женски аксесоари – шалове, бижута, обеци, гривни, дискретни цветови акценти...

ТЕНДЕНЦИИТЕ

РЕТРО

Ретро-стилът за следващия сезон циркулира между 30те и 50те години на 20 век. И двете десетилетия се отличават с изключителна женственост – подчертаване на бюста, талията и ханша, но по един дискретен начин, в нежни тонове – телесен, бежов, розов, бледосин. Разбира се, и тук не можем да минем без черно, бяло, сиво и кафяви нюанси – основните тонове на следващата зима.

Облеклата са предназначени за работещи жени, като основният асортимент са роклите, палтата и жакетите. Видът се допълва от гарсонетки или кокетни малки шапчици с воалетки или пера. Обувките са гладки, с висок ток, или гарсонски тип в „женствени” разцветки.

Към този стил вървят и класическите обемни или прибрани кожени палта и жакети, малки или средно големи чанти.

ТОПЛИТЕ СТИЛОВЕ

ТРАПЕР

За да посрещнат студа и снега, модните трапери и траперки обличат топли палта, увиват се в пончо и пелерина, или нахлузват подплатено яке от хай-тек материал. Под него яке бомбър или лъмбърджек (класическото късо яке на северните дървосекачи, от кариран вълнен плат, с плетени ластици на талията и маншетите), топло яке от кожа или пера, пуловери и жакети от мерино, алпака, кашмир. Подхождат и вталени сака от филц или фланела. Комбинират се с топли панталони и поли, с дебели вълнени чорапи и топли подплатени боти и ботуши. Девизът е „Модно и топло”. Облекла в различни дължини се наслагват едно върху друго, за да се получи етажност на силуета.

Цветовете са: на първо място черно и бяло, но и тъмните тонове на природата - кафяво, зелено, синьо, тъмночервено. Ярки цветове за акценти – ярко червено, топло жълто, ледниково синьо.

СИУКСИ В ГРАДА

Този сезон етно-стилът използва заемки от облеклото, аксесоарите и бижутата на северноамериканските индианци. Кожа, питон, цветни мъниста, пера и ресни украсяват шапките, чантите, обувките. Формата на индианските мокасини се използва за топли боти и обувки. Бижутата са едри и цветни. В общи линии, обаче, стремежът е етно-насоката да е сдържана, изискана, некарикатурна, и да се вписва добре в облеклото на модното „племе”.

УНИФОРМИ

Униформата е начин да се стоплиш в шинел, който подчертава фигурата, с уголемено рамо, висока яка, и гигантски златни копчета. Но също така и в истинско военно яке или анорак, с еполети, пагони, големи джобове. Гащиризони и панталони с множество джобове, поли в маскировъчен десен, ботуши и боти, напомнящи военните, големи платнени и кожени торби с външни джобове.

Цветовете са черно, каки, кафяво, тъмносиньо, сиво. За да се разбие известната тържественост на униформените облекла, се ползват някои украсителни елементи от костюмите на военните оркестри – златни шнурове, декоративно изработени цветни илици, еполети.

МЕДМЕН (МЕЧ УЪРК)

Един стил, повлиян от ТV сериала „Мед мен”, и най-общо казано от носталгията по стария рок-енд-рол, по 50те години и тогавашната тийнейджърска мода, панталоните с дължина 7/8 и навити маншети, странните цветови комбинации, тесните цветни сака, туин-сет трикотажни комплекти, набрани поли на цветя, обувки-пантофки и боти без ток. 

АСОРТИМЕНТИ

РОКЛЯТА

Най-значимият дамски асортимент е роклята, която продължава да доминира в различни разновидности. Вталена, с набор по страничния шев, с уголемени рамене, права или с обемна пола, с дължини около коляното или по-къси, но също и дълги.

Рокли в силует Т или А, изчистени, в минималистичен стил.

Същевременно обаче и деконструирани рокли, с наслагвания в различни дължини, със сложен многоетажен силует.

ПОЛАТА

Полата полека-лека се завръща в модата – дълга или къса, богата или тясна, с интересен семпъл силует или отрупана с детайли – в зависимост от стила.

ПАНТАЛОНЪТ

Той си остава любима част от дамския гардероб. Появява се в изобилие от разновидности – много тесен и дълъг, тесен и с дължина 7/8, прав – изчистен от детайли, широк, военен тип, с много детайли, брич с умерен обем. При джинсите продължава схватката между много тесните и много широките панталони, като победители няма.

САКАТА

Продължава тенденцията за тесни вталени и сравнително къси сака, изчистени минималистични или с множество детайли и украси - според стила.

ПАЛТАТА

Голямо разнообразие на форми и видове. Изчистени модели с дължина покрито коляно, в силует Т или А. Класически модели стил тренчкот, с големи яки и ревери и колан, с дължина до средата на прасеца. Фантазни палта с интересни конструкции или деконструирани, в съчетание на различни структури и десени.

БЛУЗИТЕ

Мъжки тип шемизети от кариран памучен плат; елегантни женствени блузи от коприна или батиста; блузи с бродерии и украси. Туники като дълги мъжки ризи, но също така и елегантни варианти, но и топли трикотажни туники, които се използват за създаване на етажен силует.

АКСЕСОАРИТЕ ПРАВЯТ МОДАТА

ЧАНТИТЕ

Тук тенденциите са няколко:

І. „Чантата се връща към корените си” – чанти в класически форми и големини, във всички прекрасни кафяви нюанси на истинската кожа.

ІІ. „Аксесоари в червено” – чанти и обувки във всякакви червени нюанси, които освежават черно/сиво/белите облекла.

ІІІ. „Чанти със заключване” – за защита на всички ценни вещи, които носим. Всякакви ключалки, ключета и катинари като украсителни елементи.

ІV. Етно-чанти – от козина, пера, украсени с ресни и мъниста.

V. Еко-чанти – от рециклирани материали, но много атрактивни, от вестници, списания, и от какво ли не.

VІ. Платнени чанти – големи, направени от комбинации на всевъзможни материали, украсени с бродерии и апликации, изключително забавни.

ОБУВКИТЕ

Те варират от разумни, топли, с нехлъзгащи се подметки ботуши и боти, до богато украсени, на висок ток, отрупани с пера, мъниста, изкуствени цветя. Гарсонски обувки с малък или среден – до 5 см широк ток, в класически и модни съчетания на няколко цвята.

БИЖУТАТА

Бижутата са необичайно огромни и налагащи се, от различни материали и във всевъзможни стилове. Етно – от кожа, пера, мъниста; метални – от съчетания на няколко цвята метали и елементи; украсени с фигурки на птици и животни; съчетания на вериги и мъниста.

 

Автор : Т.Момекова

Преподавател по моден дизайн в НБУ