English Начало Контакти

Новини

Събитието Balkan Fashion Week, ще се проведе в периода 5-11 юни, в София на декорите на филмовия комплекс Nu Boyana Film Studio.

Balkan Fashion Week 2017 ще е първата седмица на модата в световната история, която ще се проведе в кино студио. От 5-ти до 11-ти юни 2017 Nu Boyana Film Studios ще се превърне в най-големият фешън посланик за Източна Европа. Епицентърът на модата Nu Boyana ще представи най-талантливите дизайнери и творци от Балканския полуостров, съчетавайки мода и кино в едно.

В рамките на модната седмица ще вземат участие някои от най-големите имена в сферата на модата и изкуството от цял свят, с общата цел да отличат и подпомогнат развитието на млади таланти. Това е професионален форум, който събира различните участници в модната индустрия.

Специален гост по време на Balkan Fashion Week ще бъде и ливанският топ-дизайнер Абед Махфуз, който ще покаже на 9 юни последната си колекция. Той е любим моден гуру на много звезди от световния шоубизнес.  Емблематичната марка Abed Mahfouz в света на висшата мода е символ на качество и лукс със своите изискани колекции от вечерни и булчински рокли.  

Представяне на различни модни и арт презентации в съчетание с музикални изпълнения на живо ще се случват на декорите на студиото в Бояна. Улиците на Ню Йорк, Лондон, Куба, Гърция, Рим ще са само част от нещатата, които ще могат да се видят в рамките на събитието.

 

По време на Balkan Fashion Week ще гостува и модната икона, блогър, ловец на таланти и създател на първия моден филмов фестивал ASVOFF Даян Перне.  За 9 години това ще е  първото му издание, което ще се случи първо извън Париж, а и в кино студио.  Официалната програма включва селекция от 66 филма, сред които ленти за световните брандове Шанел, Гучи, Вресаче и много други, както и награждаване в различни категории на късометражни и документални филми с продължителност от 30 сек. до 30 мин., обвързани с модни брандове или актуални теми засягащи модната индустрия. В това издание ще може да се види и първия фестивал за модни ленти, заснети с преносими смарт електронни устройства.

Събитието събира най-влиятелните имена от модния бранш, модни дизайнери, художници, режисьори и знаменитости, за да изберат и наградят заслужилите вниманието на взискателното жури. През последните години то е било водено от световни артисти и дизайнери като Жан Пол Готие, Карл Лагерфелд, Рик Оуенс, Дита Фон Тийз, Роси де Палма и много друри.

Освен филмите в рамките на фестивала, а и в самата Balkan Fashion Week, са предвидени изключително интересни семинари и уъркшопове с участието на едни от най-големите имена в сферата на модата и изкуството от цял свят.

 

Носителят на награда "Еми" за дизайн на костюми, стилист на знаменитостите и моден дизайнер, както  и тазгодишен  президент на ASVOFF,  Ерик Даман  ще води майсторски клас „Пътуване чрез дизайн”. Пътешествие чрез очите и съзнанието на дизайнера, представя майсторски клас с модния му подход и шивашките му умения във американските телевизионни предавания като "Билиънс", "Дневниците на Кари", "Клюкарката" и "Сексът и градът".

Внучката на режисьора Ридли Скот, Куба Скот, която е световен топмодел и специален гост на Шанел по време на Парижката седмица на модата през март, ще бъде гост и на модната седмица.

По лична покана на Даян Перне по време на кино фестивала ASVOFF в Ню Бояна ще се включи и авангардния артист Тим Ип. Носителят на „Оскар” за най-добра арт режисура за филма „Тигър и дракон“ и  с награда  от Британската филмова академия за най-добър дизайнер на костюми, също ще води майсторски клас. Основателят на ASVOFF Даян Перне изследва с Ип живота си в областта на модата, филма, театъра и изкуството през последните три десетилетия и неговата философия и творческа практика наречена "Нов ориентализъм".

 

Мастърклас - моден дизайн, дизайнери и тяхното влияние върху балета и театралния костюм ще води и Марк Хапъл, директор костюми в „Ню Йорк Сити балет". Той ще разкаже за работата си с модната икона и актриса Сара Джесика Паркър, член на борда на "Ню Йорк Сити Балет", която подкрепя сътрудничеството между хореографи и модни дизайнери.

 

ОРЛАН, един от най-известните съвременни френски художници, която печели награда за електронна репутация, определяща я като най-наблюдавания и следван художник в мрежата също ще води уъркшоп. Тя използва собственото си тяло като тема и визуална подкрепа на нейната работа. Винаги смесени с хумор, често пародия или дори гротески, нейните провокативни произведения на изкуството могат да шокират или разтърсват.

Брайън Лий Бойс е американски визуален дизайнер и консултант по брандинг, базиран в Ню Йорк. Той ще води уъркшоп на тема „ Do You Read Me - Чете ли ме?”. От него може да научим как брандинга се превръща в огледало, което отразява образа и основните ценности, които публиката цени най-силно.

Александра Мъри-Лесли ще сподели опита си в проектирането, изработката и работата с модни звукови технологии във филмите и на сцената. Алекс е участвала в различни биеналета, като: "MoMA", "Биенале на Уитни", "Музей за съвременно изкуство", Австралия, 56-то Биенале във Венеция, Център Помпиду- Париж, "Търнер прайз Тейт модърн Лондон", "Виктория и Алберт музей", "Лондон и „Арс Електроника"-Линц.

Други гости, които ще се включат в програмата със свои лекции са Юлита Манолова, преподавател по стилистика и художествено режисиране в "Марангони" в Милано, Валерия Орландо-личен гримьор на Донатела Версаче, Дъглас Басетт - международен моден фотограф с повече от 15 години опит, работил с Vogue Испания, Vogue Beauty, GQ Германия и много други, Гета Марини -козметичен директор и коафьор; Мира Постулаче – международен пиар експерт, Таня Мазолени /MAD ZONE CONCEPT STORE/, която ще разкаже за работата на модните купувачи, които отговарят за селектирането на дрехи, в съответствие с идентичността на бранда и конкретната клиентела.  

Предвидени са и уъркшопове: „Маркетингови и комуникационни стратегии за новоизграждащи се дизайнери“, „Продажби в модното производство“, „Лицензиране и бранд екстеншън“, ще бъдат застъпени и други интересни, и актуални тематики от света на модата и изкуството.

 

Подготвя се излъчване на живо на събитието от София едновременно в много европейски и балкански страни. 

 

Всичко за събитието може да следите на:

www.balkanfashionweek.eu

www.facebook.com/Balkan Fashion Week/

Instagram: balkanfashionweek

 

В линковете ще можете да видите видеата, с които се промотира събитието извън страната.  

 

https://vimeo.com/215710576

https://vimeo.com/216727976