English Начало Контакти

Анализи

Конкурентноспособността на бранша текстил и облекло в Европа

 

Кратко обобщение на резултатите от проучване на Еуратекс, проведено между членовете й.

Разходи за труд - През 2005 и в началото на 2006 година разликата между ръста на производителността на труда и ръста на разходите за труд продължи да се увеличава, тоест ръста на производителността на труда не може да достигне ръста в реалните разходи за труд.

Натиск от други разходи - Натискът от други разходи върху конкурентноспособността на текстилната и шивашката индустрия продължава да пречи на оцеляването на тази индустрия в Европа.

Недостатъчна квалифицирана работна ръка - В повечето страни квалифицираната работна ръка или не достига или се очаква да се появи недостиг.

Европейски закони - Някои наредби и предписания на ЕС, приети през 2005 година допълнително утежняват работата на фирмите от бранша. Очакванията са, че бъдещи промени в европейските изисквания през 2006 година допълнително ще увеличат отрицателния натиск върху индустрията.

Бъдещето - През следващите 2 години трите основни фактора, които ще влияят положително върху бъдещето на индустрията са: иновациите, общия икономически растеж в ЕС и вътрешните пазарни регулации и възможностите за експорт. Негативно върху индустрията ще влияят: увеличаването цената на Еврото, международната конкуренция и общата търговска полит