English Начало Контакти

Анализи

ГЕРМАНИЯ

 

Икономическа ситуация

 

Немската икономика е една от петте най-напреднали икономики в целия свят. Модернизацията и  интеграцията на Източна Германия беше скъпоструващ и дълъг времеви процес за нея. Инвестирани са  над 70 билиона долара от запад на изток.

Високата безработица непрекъснато разрежда фондовете за социално осигуряване. Строгите правила на пазара на работна ръка, възрастовите ограничения и емикрантите в страната правят проблема почти хроничен. Глобализацията и преструктурирането на корпоративните капитали утежняват още повече ситуацията.

 

Пазарът  на облекла

Въпреки, че икономическата ситуация в страната към 2005 г е разочароваща, Германия все още си остава един от най-големите пазари в Европа с оборот на облекла около 55,6 билиона евро за 2004 г.

Тенденцията е към стабилно и постепенно смъкване на цените. Най значителната причина за това е производство и доставка на облекла от трети страни. Имитацията на маркови стоки е станала много лесна, поради общата глобализация и лесното комуникиране между отделните страни чрез интернет. Общопазарните проучвания показват, че продажбите на средния ценови сегмент на маркови облекла спадат за сметка на увеличение на продажби на облекла с ниски цени и облеклата, характеризиращи се с моден  дизайн.

Демографски характеристики

 

Най-платежоспособни и надеждни са клиентите между 40 и 44 годишна възраст - мъже и жени /около 7.5 милиона/, следвани от възрастовата група между 35-39 годишни /около 7 милиона/. На практика таргет групата на четиридесетгодишните е най-голяма в Германия. Младата генерация под 25 годишни представлява само около 5% от платежоспособното население на Германия.

Продажби по продуктови категории

Статистиките показват, че продажбите на дамски облекла в годините между 2001 и 2005 година са нараснали с 5%. За същия период от време продажбите на мъжки облекла нарастват още по-динамично с 10 %, а на детски облекла с 9%. За трите сегмента - дамски, мъжки детски облекла е характерна тенденцията на  стабилно нарастващи  продажби за годините 2002 и 2003.

Навици на потребителите

Маркетингови проучвания показват че към 2005 г. немските потребители търсят следното:

  • по-висококачествени стоки с по-добър дизайн и вече не толкова скъпи,
  • предишното убеждение, че по-скъпите стоки са по-добри, а ефтните по-лоши, вече не е валидно,
  • чувствителност спрямо цените и скритото им повишение след влизането на евро-валутата на пазара през 2002 г.,
  • ивзчакване на разпродажби и пазаруване само по време на тях.

Гражданите пазаруват непредсказуемо. Ссъвременния немски потребител влияе вкуса си от бързосменящите се колекции. Магазините, в които най-много пазаруват купувачите от  14 до 64 години са C&A /56%/ , следван от H&M /47%/ и Galeria Kaufhof и Karstadt /двете 38%/. За отбелязване като присъствие в продажбите са

Esprit, Adler, Benetton и др., които заемат 5% от общия оборот.

Някои категории търговци в последните години губят позиции на пазарите на облекло. Такива са независимите търговци на едро, някои вериги от магазини. Пазаруването с доставки по домовете  е много популярено в Германия.

Според статистиките на Немската асоциация на текстилните доставчици населението е започнало да пазарува по-малко облекла. Процентът на похарчените  пари за монди облекла е 5,05.

Ако разгледаме облеклата по артикули най-много пари се харчат за костюми, якета и кожени облекла.

 

Внос

Между 2003 и първата половина на 2005 цените в целия пазар на облекло са спадали незначително. Вносът на спортни облекла 2003 - 2004 се е увеличил с 8,5%, на мъжки и младежки горни облекла - с 10,45%.  За  разлика от това при дамските облекла продажбите са намалели с 1,9%.

Вносът за 2004 г. от неевпропейски страни в Германия  достига до 57,4%. При дамските и момичешките облекла вносът от неевропейски страни достига 68,3% до 68,5%.

В общ план вносът от неевропейски страни за сегмента конфекция е най-висок - 78,8%

Поради азиатската експанзия в  годините 2003 и 2004  се забелязва намаление на вноса от други страни - Латвия /-96%/, Босна-Херцеговина /-95%/, Словакия

 /-94%/, Румъния /-65%/.

Страните, които водят по експорт към Германия са на първо място Турция, следвана от Китай и за дизайнерски облекла Италия.

Страните, които са увеличили вноса си към Германия за 2005 г. са: Австрия /+24%/, Индия /+23%/, Китай /+16%/,  Украйна  /+11%/, Белгия /+10%/,  Англия /+10%/, и България /+6%/.

Търговска структура

 

  •  Търговците на облекла следват твърдо тенденцията за наамаляване на цените. Висококачествени маркови колекции вече се продават на цени като средния таргет маркови облекла. Висшата мода се стреми към високите цени, но това не е определящо за пазара. Цените на пазара за облекла се определят от веригите магазини H&M, MANGO, ZARA, Vero Mora и др.
  • Много големи магазини за облекла губят своя пазарен дял. Ниските обороти и малките печалби принуждават много от тях да предприемат мерки за оцеляване. Вертикалните методи за разпространение на облекла - от дизайнерските колекции, до производството и продажбите в собствени магазини намаляват своите възможности.
  • Печелившите по позиция от този бранш могат да се нарекат мегамаркетите и магазините кеш анд кери, които са отделили големи площи за търговията с облекла и аксесоари към тях.
  • Интернационализацията на немския пазар продължава и през 2006 г. Вериги като H&M- Швеция, ORSAY - Франция, MANGO и ZARA - Испания продължават да заемат значителна част от пазара и да изискват бързи доставки, бърза смяна на колекциите ще продължат своята експанзивна търговска политика.
  • В бъдеще се очаква покупките на облекла в Германия да са комбинирани с начина на живот и забавленията под формата на Градски трговски центрове, какъвто е SEVENS в Дюселдорф и COLONADEN в Хамбург.

 

Водещи доставчици на облекла

 

Независими доставчици

 

Независимите доставчици не купуват директно от развитите страни. С около 45 000 броя магазини в цялата страна те все още играят голяма рола на пазара. Голям процент от тези търговци са членове на Асоциация - снабдител, която е поела всички задължения като  закупуване,  маркетинг, логистика и др. През 2004 г. те заемат 25% от пазара и бележат спад на продажбите от около 3% за няколко години.

Маркови вериги магазини

 

Вериги като H&M- Швеция, ORSAY  - Франция,  MANGO и ZARA - Испания и много други заемат значително място при продажбите - пазарен дял от около 20% в 2004 със спад от около 8% от 2000 г.

Супермаркети

Най-известните супермаркети са Karstadt  със 122 магазина,  като част от Karstadt/Quelle group, Galeria Kaufhof  със 127 магазина и Woolwort 330 магазина.

Пазарен дял - 12% в 2000 г. и спад 13% за четири години.

Доставки по пощата

 

Немският бизнес с доставки по пощата е един от най-големите на световния пазар.

Най-известните имена в тази търговия са каталозите Otto, Quelle и Neckerman. Немското население се  доверява на плащанията по интернет и поради много добре организираната структура на доставки.

Обобщено други доставчици могат да се посочат като  европейски вносители /складове на едро/ като NKD, Tengelmann, Lidi&Scwartz - 12% от пазарни дял през 2004 с увеличение от 3% за последните четири години;  Metro, Aldi, Edeka, Tangelman - магазините за продажби на едро със 7%тен дял на пазара, който за последните години бележи увеличение от 5%; „улични" разпродажби или разпродажби направо от производителите, които се поемат от нетипични разпространители, каквито са търговците на едро на кафе Tchibo Group - 9% от пазара със сто процентово нарастване през последните години и накрая, но не на последно място идват купувачите на облекла от  бившите Източно-европейски страни. Германия е пионер в закупуването на облекла от тези страни. Много европейски доставчици купуват стоките си от тях през германски търговци на едро. Тези доставчици предлагат среден и висок клас облекла и разчитат на собствени вериги от магазини за тяхната продажба.

По-известни са  TOM TAILOR, CARLO COLLUCCI, S.Oliver, Street ONE.

Асоциации за централни покупки

 

55% от независимите търговци в Германия са членове на тези асоциации.  Това определя и тяхната водеща роля при търговията с облекла. Търговската им политика е подобна на веригите мегамаркети, а облеклата , с които те търгувао са среден до висок клас. Някои от асоциациите имат сериозни проблеми, но водещите и стабилни такива организации са Katag/abc - Билфелд, KMT- Кьолн,  Unitex - Ню Улм.  Тези асоциации имат за членове и търговци от други страни като Холандия, Белгия, Австрия и Швейцария.

Търговски агенти

 

Търговските агенти играят доста голяма рола на пазара и особено в областта на висшата мода и дизайна. Някои от най-големите агенти са членове на Централната немска асоциация. Те често разполагат със собствен  шоу-рум в големите търговски градове като Дюселдорф,  Франкфурт, Хамбург и Мюнхен. Само утвърдили се предприятия със собствена колекия и перфектен сервиз, могат да намерят мястото си като доставчик на сериозните и големи агенти от Германия.

Вносители

Това са големи фирми със собствени складове на едро, които често организират офиси в различните страни, където е съсредоточено производството на облекло. Предимството на вносителите е, че те имат пълно познание за световната търговия на облекло и снабдяват директно всички по-малки търговци.

Немските изложения

 

Най-известното  изложение в Германия е CPD - Дюселдорф, което се организира два пъти в годината - през февруари и юли от компанията IGEDO. Изложението е посещавано от 44000 посетители и на него участват около 1500 чуждестранни изложители.

Най-популарното изложение за активни спортни облекла е ISPO - Мюнхен. Около 1600 изложители от над 40 страни всяка година взимат участие в него. Провежда се два пъти годишно - февруари и юли.

Изложението за мъжки спортни и официални облекла Bread and Butter.

На тези изложение, освен че изложителите се свързват с потенциялни клиенти от световен мащам, може да се получи и цялостна информация за тенденциите в бранша, за новостите и ценовите категории.

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ, В ОФИСА НА БАПИОТ РАЗПОЛАГАМЕ С ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ-КУПУВАЧИ ОТ ГЕРМАНИЯ. АКО СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ, МОЛЯ СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА АДРЕСИТЕ.