English Начало Контакти

България в ЕС

Продължават външнотърговските мерки при внос на стоманени продукти, текстил и калиев хлорид

След 1 януари 2010 г. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще продължи да прилага външнотърговски мерки при вноса на няколко вида продукти в съответствие с политиката на ЕС. Вносът на стоманени продукти от всички трети страни и от Русия и Казахстан, за които има количествени ограничения, ще се осъществява с импорт-лицензи. Едно от основанията за тази мярка е Регламент № 1093/2009 на ЕК от 13 ноември 2009 г., с който се променят предишни правила за количествените ограничения за определени стоманени продукти от Русия. Продължава действието и на Регламент 1340/2008 г. от 8 декември 2008 г. относно търговията с някои стоманени продукти между ЕС и Република Казахстан.

При внос на някои стоманени изделия в ЕС от всички трети страни се издават документи за наблюдение, съгласно правилата на Регламент 1241/2009 г. на ЕК от 16 декември 2009 г. С документа се продължава предварителния надзор върху вноса в ЕС на някои железни и стоманени продукти от трети страни и се актуализира неговия обхват.

Вносът на някои текстилни изделия и трикотаж от Беларус и Северна Корея, за които има количествени ограничения, както и от Узбекистан, се осъществява също с импорт-лицензи.

За внос на калиев хлорид от Беларус, както и досега, се налага окончателно антидъмпингово мито.

За издаването на импорт-лицензи и документи за наблюдение се използва информационната система Systeme Integre de Gestion de Licenses (SIGL2) на ЕК с адрес www.trade.ec.europa.eu/sigl/.

Допълнителни подробности относно правилата за търговия могат да се прогетат на сайта на МИЕТ www.mi.government.bg, секция „Административни услуги“.

Източник: МИЕТ