English Начало Контакти

България в ЕС

Нови правила за старите отпуски през 2011г.

 

Работодателите трябва да изготвят списък на отпуските за тази година до края на месец март, предвиждат нови промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха обсъдени със социалният министър и представители на синдикатите. Неизползваният през 2010 отпуск пък ще може да се ползва до края на 2012, като освен отлагане на до 10 дни по производствени причини, работникът ще може да прехвърля и до 10 дни отпуск по лични причини за следващата година. Предстои промените да бъдат внесени в Народното събрание. 

В графиците, които компаниите трябва да изготвят за отпуската през 2011, приоритетно ще се залага полагащата се почивка за настоящата година и след това натрупаните дни от предходната. В графика няма да се допуска прехвърляне на до десет дни по производствени причини и на още толкова по лични причини. 

Според предложените промени графикът за настоящата година трябва да се изготви до края на март, но за всяка следваща година списъкът с отпуските ще трябва да бъде готов до края на предходната календарна година. Това означава, че графикът кой и кога ще почива през 2012 трябва да е готов до края на настоящата година.

Източник : Jobs.bg