English Начало Контакти

България в ЕС

Нова данъчна спогодба между България и Германия

Нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Германия беше публикувана в Държавен вестник, брой 6 от 18 януари 2011 г. Тя замества предходната спогодба (подписана през 1988 г.) и се прилага за доходи реализирани от 1 януари 2011 г.

Данъчният режим по новата спогодба не се различава твърде съществено от режима по предходната. Основните разлики, посочени по-долу, са свързани с облагането на лихви, дивиденти и място на стопанска дейност.

За разлика от предходната спогодба, която освобождава всички лихви от облагане, новата позволява облагане с данък при източника до 5%.

Въпреки това новата спогодба освобождава от облагане лихви по заеми от всякакво естество, отпуснати от банка.

Също освободени от данък при източника са лихви, платени във връзка с:

  • Продажба на кредит на промишлено, търговско или научно оборудване;
  • Продажба на кредит на стоки на едно предприятие на друго предприятие; или
  • Заеми, пряко или непряко финансирани или обезпечени от една от държавите или нейна институция.

Спогодбата позволява облагане с до 5% данък при източника на дивиденти при условие,че получателят е дружество (различно от гражданско дружество или германска тръстова компания за инвестиции в недвижими имоти), което притежава поне 10% от акциите на дружеството, изплащащо дивидентите. В противен случай данъка може да достигне 15%.

Ставката за данък при източника за дивиденти по предходната спогодба е 15% независимо от процента на акционерно участие.

Според новата спогодба строителен или монтажен обект, инсталация или съоръжения формират място на стопанска дейност, ако продължат повече от 9 месеца. Този времеви праг по предходната спогодбата е 12 месеца.

Източник: www.deloitte.bg.