English Начало Контакти

България в ЕС

Лихвите по бизнес кредитите намаляват, потребителските се увеличават

 

Дружествата, изтеглили крупни супи с повече от шест нули в лева, са спестили 1.58 на сто от лихвата спрямо същия месец на 2008 г. до 8.16%. Отпусканите в евро средства пък са били с 0.36 на сто по-евтини до 8.04%.

Данните показват, че по-малките бизнес кредити, под милион евро, също са излизали по-евтино, като през юни договорите в лева са били с лихва от 9.54 на сто или с 0.6 процентни пункта по-ниски, а тези в евро с 0.14% до 8.59 на сто.

Въпреки че лихвените нива са по-ниски от предкризисния период, явно бизнесът все още не смее да тегли средства от банките. Това се потвърждва и от данните на централната банка, които излязоха преди дни и отчетоха минимален ръст на фирменото кредитиране за пореден месец. Отпуснатите заеми към бизнеса в края на юни са били за 928 млн. лв., което е минимален ръст от 4.1% на годишна база. Освен това делът на необслужваните и преструктурираните заеми на компаниите все още е най-голям в банковата система. Те са 5.008 млрд. лв от общо 8.25 млрд. лв., като само за месец увеличението бе с 219 млн. лв.

Както при бизнеса и в сегмента на жилищното кредитиране, заемите са по-евтини или на нивата отпреди кризата. В момента домакинства, които имат желание да закупят имот с ипотечен кредит в лева, плащат средна лихва от 8.35 на сто или с близо 0.5% по-ниска спрямо юни 2008 г. Тези пък, които са избрали еврото като валута за сключване на договор, ще плащат малко по-скъпо спрямо юни 2008 г. или 7.92 пр.п., което е отново 0.5 на сто разлика, но този път във възходящ тренд. По-ниските ставки и тук не са повлияли силно на домакинствата, като през шестия месец на годината ипотечното кредитиране отчита мижав ръст от 2.5%.

Въпреки че лихвените нива при отпусканите средства за компаниите и ипотеките са се върнали на пред кризисните си нива и дори са по-евтини, ситуацията при потребителския сегмент е по-различна. Ставките за потребителските заеми в края на юни остават по-високи спрямо юни 2008 г. Според данните на централната банка лихвата по договорените кредити в лева е с 1.36 на сто по-висока до 12.16% спрямо юни 2008 г. Взетите заеми в евро пък са с по-минимален скок от 0.2 пр.п. до 9.22 на сто. Най-вероятно заради по-скъпите кредити и обемът на изтеглените потребителски заеми през юни е намалял с 0.6%.

Междувременно от Европейската централна банка съобщиха, че банките в еврозоната са увеличили кредитирането към бизнеса през юни. Експертите отчитат, че в края на шестия месец компаниите са изтеглили с 1.5 на сто повече заеми спрямо месец май, когато бе регистрирано засилване от едва 0.9%. Анализаторите смятат, че банките вече са по-склонни да дават заеми на бизнеса и са прозрели, че затегнатите условия задушават бизнес активността.

Обратна остава обаче тенденцията при другите сегменти в банковата система на еврозоната, става ясно от данните. През юни темпът на растеж на изеглените средства е най-слаб от началото на годината. При частния сектор кредитирането се е увеличило с едва 2.5% спрямо месец юни миналата година. При домакинствата растежът на изтеглените средства е с 3.2% при ръст от 3.4% през месец май, което пак показва забавяне. Жилищните кредити се увеличават със същия темп като от предходния месец, отбелязвайки нарастване с 4.3%.