English Начало Контакти

България в ЕС

Средната месечна заплата в страната - 699лв. през второто тримесечие на 2011г.

Средната месечна заплата е нараснала с 4.2% до 699 лв. през второто тримесечие на тази година спрямо първото, според огласените предварителни данни на НСИ.

Разбивката сочи, че през отчетения период показателят е бил най-висок през април - 710 лв. средна месечна заплата. За май съответно е 698 лв., а за юни - 690 лева.

С най-голям ръст на средното възнагражедние са отраслите: „Финансови и застрахователни дейности"- с 9.7%, „Добивна промишленост"- със 7.3%, и „Строителство" - с 6.9%.

Лек спад с 0.6% е отчетен в „Други дейности".

На годишна база или сравнено с второто тримесечие на миналата година средната месечна заплата се е увеличила с 9.2%, като ръстът е най-голям в секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; oалекосъобщения" - с 22.7%, „Професионални дейности и научни изследвания" - с 20.6%, и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети"- с 19.1%.

На същата база в частния сектор средното възнаграждение е нараснало с 11% , а в обществения сектор с 3.8%.

През второто тримесечие на тази година най-високи са били заплатите на заетите в:

*„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1 547 лв.

*„Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1 461 лв.

*„Финансови и застрахователни дейности" - 1 429 лева.

Най-ниски са били възнагражденията в:

*„Административни и спомагателни дейности" - 448 лв.

*„Хотелиерство и ресторантьорство" - 452 лв.

*„Други дейности" - 494 лева.

Сезонната заетост придвижи леко нагоре и данните за заетостта. Към края на наетите по трудови правоотношения се увеличават с 50.3 хил., или с 2.3% спрямо края на март 2011 г., като достигат 2.20 милиона. Най-голямо увеличение на наетите е регистрирано в „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 41.7%, и в „Селско, горско и рибно стопанство" - с 5.3%. Спад на наетите се наблюдава в „Образование" - с 2.1%, и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 0.3 %.

Структурно, по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост" и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 22.5 и 17.7%.

Най-много намалява броят на заетите в „Строителство" - с 11.1%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 4.7%, и „Държавно управление" - с 4.1%.