English Начало Контакти

България в ЕС

Напредват преговорите за свободна търговия между ЕС и Индия

Преговорите за свободна търговия между Европейския съюз и Индия са в "напреднал и чувствителен етап". Това заяви в първата седмица на август индийският държавен министър по търговията Джотирадития Скиндия, предаде агенция "Франс прес". Двете страни се движат към балансирано и справедливо споразумение, допълни той.

Миналата година трябваше да се сключи търговско споразумение между ЕС и Индия. То предвиждаше до 2015 г. двустранната търговия да бъде увеличена до 237 милиарда долара годишно от сегашните 92 милиарда долара.

Преговорите бяха затруднени заради спор за правата на интелектуална собственост върху лекарства за СПИН, произвеждани от индийски компании. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН изрази опасенията си, че предложенията на ЕС могат да направят тези лекарства трудно достъпни.

Друг проблем бяха и съмненията на ЕС за готовността на Индия да се справи с глобалното затопляне и детския труд. Според Ню Делхи обаче тези въпроси нямат нищо общо с търговията.

Преговорите започнаха през 2007 г. Те целят сключването на пакт за отваряне на пазара, който да разшири двустранната търговия. Индия вече е сключила търговски споразумения с Япония и Малайзия.

Източник : Дневник