English Начало Контакти

България в ЕС

Текстилът и облеклото в Евро-Средиземноморската зона

 

Текстилът и облеклото в ЕС

В Европейския съюз текстилът и облеклото е около 4% от промишленото производство. В сектора работят 7% от заетите в производството. През последните 15-20 години секторът е в непрекъсната модернизация и преструктуриране. Поради острата конкуренция от страни с по-ниски цени и технологичното развитие, секторът е загубил около милион работни места заради увеличената производителност на труда. Секторът се доминира от малки и средни предприятия, които се намират предимно в централна и източна Европа. Масовото производството в Европейския съюз значително намаля и се пренасочва към България, Румъния и Средиземноморските страни.   Европейските фирми сега се концентрират върху иновации, качество, продукти с висока добавена стойност и нишови пазари. Глобално Европейският съюз все още е най-големият износител на текстил и вторият по големина износител на облекло /след Китай/.

Периодът 2001-2004 г. беше изключително труден за производителите на облекло и текстил в Европа. Секторът се срещна с много предизвикателства: падането на квотите, икономическата стагнация в Европа и увеличаващата се цена на Еврото.

Текстилът и облеклото в средиземноморския регион

Между средиземноморските страни тези, в които секторът текстил и облекло е с най-голяма тежест са: Тунис, Мароко, Египет, Сирия и в по-малка степен Йордания. Във всички тези страни секторът текстил и облекло е основния промишлен работодател. В Тунис, Мароко и Йордания облеклото е основна износна стока. В Египет и Сирия текстилът и облеклото са на второ място в износната номенклатура на страните след нефтените продукти.

Най-големият производител на текстил и облекло в средиземноморския регион е Турция, следвана от Мароко, Египет и Тунис. Турция е страна, която разполага с цялата верига за производство на текстил и облекло. Тя е богата на суровини за текстилната и шивашка индустрия и е един от водещите производители на памук в света. В сектора                  текстил и облекло в Турция са заети около 2,5 милиона хора.   

Диалогът между ЕС и средиземноморските страни за бъдещето на текстила и облеклото в региона

Диалогът между ЕС и средиземноморските страни за бъдещето на текстила и облеклото в региона беше иницииран в резултат на предложенията на министрите на петата Евро-средиземноморска среща по въпросите на индустрията, провела се на 4ти октомври 2004 година в Касерта.

В Евро-средиземноморския диалог участват представители на държавната администрация от страните на ЕС, средиземноморските страни, България, Румъния и Турция. В бъдеще се планира в този диалог да участват също представители на работодателите и синдикатите в текстилния и шивашкия сектор от тези страни. Целта на този диалог е да се създаде и въведе обща индустриална стратегия  за подобряване конкурентноспособността на индустрията за облекло и текстил, като същевременно веригата за производство се запази в региона.

На срещата на министрите в Тунис (28 септември 2004) беше приета декларация, с която министрите се ангажираха да подкрепят Евро-средиземноморския диалог, както и да подпомогнат повишаването на конкурентноспособността на сектора текстил и облекло в области като обучение, квалификация, проучвания, иновации и индустриално сътрудничество.

Евро-средиземноморско сътрудничекво

Началото на евро-средиземноморското сътрудничество беше поставено през 1995 в Барселона, като главната му цел е до 2010 година да се създаде регионална зона за свободна търговия.  Процесът включва хармонизиране на търговски регулации, техническите регулации и практики на средиземноморските страни и ЕС.