English Начало Контакти

България в ЕС

Eвропейска технологична платформа за бъдещето на текстила и облеклото

 

История на Европейската технологична платформа

През 2003 година ЕС определя Текстилът и Облеклото като ключов индустриален сектор в разширена Европа. Дават се препоръки за дългосрочна транформация и постигане на конкурентноспособност на сектора. Препоръчва се развойна дейност, иновации, подобряване на образованието, защита на интелектуалната собственост и т.н.

Основната препоръка в областта на развойната дейност е: Да се създаде Европейска технологична платформа, за да се избегне фрагментирането на научно-изследователската дейност в Европа и да се разработи дългосрочна програма за развитие и иновации в сектора.

Визия за 2020 година - Как Европейските производители на облекло и текстил виждат бъдещето си:

  • Преминаване от производство на стоки за широко потребление към специалзирани продукти от високо-технологични процеси; нишки, филаменти, тъкани и крайни продукти, със специални качества, базирани на нано, микро и биотенологии. Нови покрития и ламиниране, цифрови процеси.
  • Установяване и развитие на текстилът като предпочитан материал в много сектори и за различни приложения (например транспортни системи, строителство, медицински приложения, потребителска електроника и т.н.)
  • Край на ерата на масово производство на текстилни продукти и начало на нова индустриална ера, която се характеризира с производство на продукти по поръчка, със специални характеристики. По-голяма гъвкавост на производството, придружена от: интелигентна логистика, дистрибуция и сервиз.

През втората половина на 2004 година започна работата по Европейската технологична платформа. Целта беше да се обединят силите на всички заинтересовани страни в областта на текстила и облеклото в Европа и да се разработи стратегически план за научно-изследователска дейност, който да бъде съобразен с и същевременно да повлияе върху формирането на 7-ма рамкова програма на ЕС.

С дейното участие на Еуратекс и на Еропейската мрежа от организации, занимаващи се с научно-изследователска дейност в областта на текстила и облеклото и в рамките на Европейската технологична платформа 400 експерти от индустрията и от изследователски институти от цяла Европа разработиха Стратегическия план за  научно-изследователка дейност в областта на текстила и облеклото. Той беше официално представен на конференцията на 8ми юни в Брюксел пред 300 представители на текстилната и шивашка индустрия. Стратегията дефинира 5 области за иновации като определящи за бъдещата конкурентноспособност и ръст на сектора през следващите години:

Сигурна и удобна среда на живот, включително и нови решения в строителството и интериора.

  1. Ефективна защита на здравето на европейските граждани, чрез защитно и интелигентно облекло. Нови медицински решения на текстилна основа.
  2. Иновативни транспортни и енергийни решения с интензивно използване на текстилни материали в транспорта на хора и товари, както и в създаването, предаването и съхранението на енергия.
  3. Ефективно използване на природните ресурси и защита на околната среда, включително по-добра експлоатация на различните източници на влакна и нишки и инвестиции в производствени технологии, които осигуряват по-ефективно оползотворяване на тези суровини.
  4. Разширяване на европейското иновативно и творческо лидерство, включително по-ефективен дизайн и разработване на продукта.

Работата по стратегическия план ще започне през следващите месеци с разработка на конкретни проекти, подкрепени от Европейската технологична платформа. За тези проекти ще се търси финансиране от 7-ма рамкова програма на ЕС, Европейските структурни фондове, както и от национални и регионални програми.

Комисарят по научно-изследователската дейност към европейската комисия, г-н Янец Поточник поздрави Европейската технологична платформа за постигнатия успех и изрази подкрепа за бъдещата научно-изследователска дейност по стратегическия план.

Секретарят на технологичната платформа, г-н Луц Валтер прикани фирмите, изследователските институти и асоциациите в бранша да започнат разработването на проекти, съгласно стратегическия план, които след предварителна оценка Еуратекс ще подкрепи при кандидатстването им за финансиране по европейски фондове.

Предвид предстоящото влизане на България в ЕС и потенциалната възможност за ползване на тези фондове и за български проекти, можем да приемем че поканата се отнася и за нас.