English Начало Контакти

България в ЕС

LEAPFROG – проект на Еуратекс

 

LEAPFROG  - инициатива за развитие и иновации в областта на текстила и облеклото, водена от Еуратекс. Проектът обединява консорциум от фирми, производителки на облекло и текстил и изследователски институти с цел да се разработят и въведат нови методи за:

1. Подготовка на платове за производството на облекла.

Целите на този модул са:

    • Да се разработят чувствителни на стимули филаменти и покрития, базирани на полимери запаметяващи форма, комбинирани с естествени и изкуствени влакна, които да се използват за висококачествени прежди и тъкани.
    • Да се изследва възможността да се използват покрития от неорганични наночастици и био-разграждащи се вещества, за да може временно или постоянно да се повиши твърдостта на плата. Целта е да се улесни обработката на платовете при автоматизирани шевни процеси и да има възможност тези покрития да се отстраняват след ушиване на изделието.

2. Автоматизирано производство на облекла.

Целта на този модул е: Пълна автоматизация на ушиването на облеклата, чрез иновативни, бързи и лесни за пренастройване роботизирани устройства (многоточкови хващачи, манекени с променяща се форма, шевни глави).

3. Създаване на виртуални прототипи на облекла

Целта на този модул е: Революционализиране на процеса на дизайн и създаване на прототипи на облекла чрез разработване на платформа за 3D виртуално създаване на прототипи, като по този начин се намалят:

    • Броят на необходимите реално ушити мостри
    • Времето за разработване на нова колекция
    • Разходите за целия цикъл на разработване на нови продукти - от скицирането на моделите до разработването на кройките.

4. Интегриране веригата на доставки
Целите на този модул са: Да стане възможно интегрирането на нови концепции и технологии във една иновативна организационна структура.

За първите резултати от проекта и техническите публикации можете да прочетете на уеб страницата на проекта: http://www.leapfrog-eu.org/.

Във фазата на разпространение на резултатите от проекта, LEAPFROG ще търси активното участие на фирми, производителки на облекло и текстил също и извън настоящия консорциум от фирми. За целта е създадена Асоциация за информиране и разпространение на LEAPFROG технологиите (AADLT). Интересуващите се фирми могат да се присъединят към тази асоциация без да заплащат такси. Необходимо е само да се попълни на английски език приложеният формуляр.

Формуляр за участие свали pdf (97Kb)