English Начало Контакти

България в ЕС

От 1 януари 2007 г. болничните ще се изплащат от НОИ

 

От 1 януари 2007 г. паричните обезщетения за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане, за отглеждане на малко дете и помощите от държавното обществено осигуряване ще се изчисляват и изплащат от териториалните поделения на Националния осигурителен институт, вместо от осигурителите/работодателите, както беше досега. Това предвижда одобрената от правителството Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

В наредбата е уреден редът за подаване на болничните листове, молбите-декларации за отглеждане на малко дете и за помощите, както и придружаващите ги документи, въз основа на които ще се извършва преценка на правото за изплащане на паричните обезщетения и помощи.

Осигурителите, самоосигуряващите се лица или упълномощени от тях лица ще представят в териториалните поделения на НОИ и техните филиали болничните листове и другите документи в срока за подаването на данните за осигурителен стаж и доход. След получаването им, териториалните поделения на НОИ ще издават справка за приети и неприети документи. При липсващи или нередовни документи ще се изпраща уведомително писмо с писмени указания за отстраняване на нередностите или представяне на липсващите документи.

Когато осигуреното лице или самоосигуряващият се нямат право на парично обезщетение или помощ, се издава разпореждане за отказ в 30-дневен срок от датата на получаване на документите. Разпореждането може да се обжалва в 14-дневен срок.

Предвидени са разпоредби, уреждащи изчисляването на среднодневния осигурителен доход, върху който се пресмята паричното обезщетение, среднодневното нетно възнаграждение, изплащането на паричните обезщетения при сумирано изчисляване на работното време, при работа на смени и по график. Изплащането на паричните обезщетения ще става в 30-дневен срок от представянето на болничните листове по декларираните от лицата банкови сметки.

Включено е и отпускането и изплащането на парични обезщетения и помощи при прилагането на международен договор, по който България е страна.