English Начало Контакти

България в ЕС

Информация за вносителите на текстил и текстилни изделия, за които във връзка с присъединяването към Европейския съюз, от 01. 01. 2007 г. Република България ще прилага количествени ограничения при внос

 

Република  България   става член на Европейския съюз (ЕС) от 01. 01. 2007 г. и следва да прилага редица външнотърговски мерки в съгласие с политиката на съюза. От тази дата България ще прилага актове на ЕС, регламентиращи вноса на някои изделия от текстил и трикотаж, основно от Китай, за които има количествени ограничения. Към днешна дата ЕС не е обявил всички ограничителни количества за 2007 г. при внос от Китай, но правилата за администриране ще бъдат идентични с посочените в действащите Регламент (ЕИО) № 3030/1993 на Съвета, относно общите правила за вноса на някои текстилни изделия от трети страни и Регламент (ЕО) № 517/1994 на Съвета, относно общите правила за внос на текстилни продукти от определени трети страни, които не са обхванати от двустранни споразумения, протоколи или други актове, както и нерегулирани от други специфични вносни правила на Общността.

След 01. 01. 2007 г. от Дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерство на икономиката и енергетиката ще се прилагат определени режими за внос в ЕС, което е свързано с издаване на съответни документи (импорт-лицензи и документи за наблюдение) в определена форма и при определени условия, след съгласуване с Европейската комисия (ЕК). 

До момента са установени контакти с ЕК и за издаването на импорт-лицензи след 01. 01. 2007 г. ще се използва информационната система Système Intégré de Gestion de Licenses (SIGL) на ЕК с адрес www.trade.ec.europa.eu/sigl/.

За издаване на импорт-лицензи при внос на текстил, търговецът следва да подаде заявление по образец в сградата на Министерството на икономиката и енергетиката в гр. София, улица „Леге" № 4, в приемната на дирекция „РЛК", с приложени към него задължителните документи:

-         Удостоверение за вписване в търговския регистър;

-         ЕИК или Булстат;

-         Външнотърговски договор, фактура, товарителница;

-         Експорт-лиценз в оригинал, издаден от оторизираните органи в страната- износител.

Процедурата за издаване на импорт-лицензи, както и документи за наблюдение, е разписана в Заповед на министъра на икономиката и енергетиката № РД 16-1278 /30. 11. 2006 г.

До момента специални правила при внос на текстил от Китай у нас не е имало. След 01. 01. 2007 г. ще се прилага законодателството на ЕС и преходен период не се предвижда. Изключение ще се прави само за стоките, напуснали територията на страната-износител преди 31. 12. 2006 г. и за които няма да се изисква експорт-лиценз. За тях търговецът задължително ще представя оригинална товарителница.