English Начало Контакти

България в ЕС

ПРОМЕНИ В МИТАТА ВЪВ ВРЪЗКА С ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Какви промени ще настъпят в митата, прилагани по вноса в България от датата на присъединяване към Европейския съюз?

 

От датата на присъединяване към Европейския съюз България ще възприеме изцяло Общата търговска политика на ЕС по отношение вноса от трети страни, в това число Общата митническа тарифа и преференциалните търговски споразумения на ЕС, както и прилаганите антидъмпингови и защитни мерки.

Как може да се направи справка какво мито се прилага по вноса на дадена стока в Европейския съюз?

 

Справка за прилаганите по вноса в ЕС тарифни мерки може да бъде направена в базата данни TARIC на ЕС, която е достъпна чрез страницата на Европейската комисия в Интернет.

Търсенето се осъществява по два начина:

  • чрез кода на стоката по TARIC или
  • чрез описание на стоката.

За търсене по TARIC код е необходимо да се въведе десетзначен тарифен код на стоката и страната на произход/местоназначение. Търсенето може да се извърши и чрез първите осем знака от тарифния код (които съответстват на подпозициите в Комбинираната номенклатура на Европейския съюз и изцяло съвпадат с първите осем знака по Комбинираната номенклатура на България), след което чрез Browse се избира съответстващото за стоката описание и десетзначен TARIC код.

TARIC съдържа следните основни категории мерки:

Тарифни мерки:

  • Митата по вноса от трети страни, определени в Комбинираната номенклатура;
  • Суспендирани мита;
  • Тарифни квоти; и
  • Тарифни преференции.

Селскостопански мерки:

  • Селскостопански компоненти;
  • Допълнителни мита за съдържанието на захар и брашно;
  • Изравнителни такси; и
  • Възстановявания при износ на основни (непреработени) селскостопански стоки.

Търговски мерки:

  • Антидъмпингови мерки; и
  • Изравнителни мита.

Мерки, свързани с ограничение на движението:

  • Забрани по вноса и износа;
  • Ограничения по вноса и износа; и
  • Количествени ограничения.

Мерки за набиране на статистически данни:

  • Проследяване на вноса;
  • Проследяване на износа.

Законовото основание за TARIC се съдържа в Регламент на Съвета (ЕЕС) № 2658/87 от 23 юли 1987 за тарифната и статистическа номенклатура и за Общата митническа тарифа (Официален вестник на ЕC L 256/1987, със съответните изменения).

 

Забележка: TARIC на ЕС не съдържа информация относно прилаганите на национално ниво от страните членки други държавни вземания като ДДС, акцизи или такси.

Как ще може да се направи справка какви мерки ще бъдат прилагани по вноса и/или износа на стоки от датата на присъединяване на България към Европейския съюз?

 

TARIC се обновява ежедневно чрез трансмисия на данни от ГД "Данъци и митнически съюз" към страните членки. По този начин се гарантира незабавна и коректна информация, която информация се интегрира в националните интегрирани митнически информационни системи.

Понастоящем в процес на разработка е Консултационен модул към националното приложение TARIC на България, който в допълнение към включените в TARIC на ЕС мерки ще отразява прилаганите на национално ниво мерки, в това число ДДС и акциз. Консултационният модул ще бъде достъпен за ползване от икономическите оператори чрез Интернет.

Какви промени ще настъпят в митата за внос?

 

Сравнение по отношение на тарифните линии в Комбинираната номенклатура и ставките на митата, прилагани от България и от ЕС, е направено в следната таблица.

Сравнителен анализ по отношение ставките на митата за внос за стоките от Глава 1 до Глава 97 , приложими за 2006 г. при третиране "най-облагодетелствана нация" съответно в България и Европейския съюз, е направен в следната таблица.

За следните промишлени стоки (Глава 25 до Глава 97 на Комбинираната номенклатура) митата за внос за третиране "най-облагодетелствана нация" ще бъдат увеличени от датата на присъединяването. Анализът е направен на база нивата на обвързаните мита на страните в Световната търговска организация и може да бъде консултиран в следната таблица.

Ще настъпят ли промени в режима за администриране на тарифните квоти за внос?

 

Понастоящем в България съществуват два режима за администриране на тарифните квоти:

управлявани от митническата администрация на принципа "пръв пристигнал-пръв обслужен";

  • управлявани на базата на вносни лицензи.

При присъединяването към ЕС няма да настъпят съществени промени в режима на управление на тарифните квоти.

За ползване на тарифни квоти, управлението на които се извършва на принципа "пръв пристигнал-пръв обслужен", икономическите оператори ще оформят ЕАД за свободно обращение, представляващи искания за тарифни квоти. Посредством митническата информационна система тези искания ще се препращат в ГД "Данъци и митнически съюз", където ще се обработват постъпилите от всички страни членки искания за тарифни квоти.