English Начало Контакти

България в ЕС

СТРАНИ-КАНДИДАТКИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС – ПРАВИЛА ЗА ПРОИЗХОД НА СТОКИТЕ И ИЗИСКВАНИЯ ЗА ТЪРГОВИЯ

 

Условията на двустранните споразумения за търговията между ЕС и страните кандидатки като България и Румъния се уреждат в подписаните споразумения за търговско сътрудничество. Това взаимно споразумение се  фокусира върху голям брой изискваня и мерки  в като:

търговска либерализация , политически диалог, легализация на търговските практики,развитие в секторите индустрия, развитие, транспорт и митници.

Договорът има за цел да създаде свободна зона на търговия между ЕС и двете асоциирани държави. Тази либерализацията подпомага по -бързото и успешно приобщаването  на асоциираните iстрани  към търговската политика на ЕС. 

ЕС очаква да има положителен ефект върху икономиките на България, Хърватия и Румъния, чрез унификация на търговските документи, чрез въвеждане на международните норми и стандарти. Стремежът е максимално да се опростят и подпомогнат процедурите по сертификация по ISO на малките и средните предприятия, за които всъщност стойността на сертификацията е доста висока.

Общоевропейската система за търговия е  основана през 1997 г. Тя се базира на споразуменията, подписано между ЕС и  страните от ЕФТА, Куебек, Балтийските републики и по-късно със Словения, Турция и България, Румъния. Според тези споразумения правилата се отнасят за  движението на стоки в глави от 25 до 97 на митническата тарифа. Също така в споразуменията са определени правила, които формулират смисъла на понятието продукт , произведен в Европейската общност, без самия  продукт да губи своята идентичност. Търговията между страните-членки и асоциираните партньори в рамките на общността се осъществява свободно, без утежнения чрез различни митнически документи.

Необходимите документи за движение на стоки в рамките на общността са  сертификати за произход на стоките и движение през граница, наречени ЕВРО 1 или фактура-инвойс с текст на евросертификат. Правилото за определянето на произхода на стоката гласи, че  малък процент /за всяка отделна стока процентът се определя според публикувани наредби/  от материалите, с които се създава продуктът могат да бъдат с неевропейски произход. Това правило е създадено , с цел да облекчи МСП при определянето на произхода на някои аксесоари и помощни материали. Изискването обаче е помощните материали и аксесоарите да отговарят на изискванията за качество, , на физическите и технически характеристики предявявани в ЕС към самия готов продукт.

Валидността на ЕВРО-сертификатите  е 4 месеца след датата на издаването му.

Не се изисква евро-сертификат ако стойността на стоките не надвишава 500 евро за малки колети и 1200 евро, ако стоките са част от пътнически багаж.