English Начало Контакти

България в ЕС

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ СТРАТЕГИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНО ГРАНИЧНО УПРАВЛЕНИЕ.

 

Необходимостта от разработването й е обусловена от развитието на евроинтеграционните процеси в областта на граничния контрол, както и заплахите за националната сигурност и обществения ред. В основата на документа е изграждането на модерна система за гранична сигурност на принципа на интегриран контрол, представляващ изпълнение на функциите на всички институции, ангажирани с граничния контрол, при засилено взаимодействие на национално и международно ниво. Стратегията ще бъде реализирана на два етапа - в периода до приемането ни в ЕС и след присъединяването ни.

Ще бъдат въведени опростени процедури за преминаване през граничните контролно-пропускателни пунктове. Ефективен инструмент за подобряване на координацията и сътрудничеството между службите и улесняване на граничния преход е въвеждането на единен фиш на всички шосейни ГКПП и разработването на електронен формуляр.

В документа са предвидени съвместни екипи за разследване по конкретни поводи. По този начин събраната от всички структури информация ще бъде използвана по най-ефективен начин, като същевременно ще се избегне дублирането на дейности в рамките на полицейското разследване. Източник: бюлетин Инфобизнес "Време":