English Начало Контакти

България в ЕС

Форми и цели на социалния диалог - предпоставка за интеграция в европейските социални структури.

 

В Европейския съюз се отдава особено голямо значение на социалния диалог, което на практика означава осъществяването на дискусии, консултации, преговори и общи действия на социалните партньори, представляващи двете страни на индустрията: работодателите и работниците. Този диалог спомага за качествено провеждане на икономическите реформи и динамично развитие  на производствените структури.

На европейско ниво този диалог има две основни форми: двустранен диалог - между работодатели и синдикати и тристранен диалог- между работодатели, синдикати и правителствени структури, т.е. Европейската комисия.

Европейският социален диалог дава различни резултати, включително приемането на над 300 общи текста от европейските социални партньори и допълва националните практики на социален диалог, които съществуват в повечето от страните на ЕС. Освен това социалният диалог е основното средство, чрез което социалните партньори спомагат за определянето на Европейските социални стандарти и играят важна роля в управлението на съюза.

Социалният диалог на европейско ниво е институционализиран чрез договора на ЕС. Европейската комисия поема организацията на консултациите между  социалните партньори и взема мерки за постигане на окончателно споразумение при диалога, като се вземат под внимание мненията и на двете страни при преговорите. В него участват браншови организации, асоциации, профсъюзи и др., които са представителни за работодателите или работниците в бранша

Освен общ социален диалог, в който участват представители на всички сектори на икономиката има и секторен социален диалог.. Към европейската комисия има група за социален диалог за всеки сектор, в която участват: представители на комисията, представители на представителна браншова работодателска асоциация и представители на синдикатите.

В групата за секторен Социален диалог по Текстил и облекло, от името на работодателите участва ЕУРАТЕКС. От тази година предвид предстоящото членство на България в ЕС, БАПИОТ, като член на ЕУРАТЕКС също има възможност да участва в работата на Групата за социален диалог за сектора текстил и облекло към Европейската комисия.