English Начало Контакти

България в ЕС

Глава 10 - ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА

 

Данък върху добавената стойност

Основните принципи и правила в областта на ДДС са регламентирани в Шестат директива - 77/388/ЕИО. Целта на Шестата директива, приета през 1977 г., е да хармонизира в по-пълна степен националните законодателства на държавите членки. Тя предвижда прилагането на единен некумулативен данък върху потреблението, който се начислява при всички етапи на производството и търговия със стоки и предоставяне на услуги.

От 01.01.1993 г. след премахване на граничния контрол се въвежда преходен режим за облагане с ДДС, който комбинира данъчното облагане при спазване на принципа на произхода на стоката с данъчното облагане при спазване на принципа на местоназначението  на стоката.

Данъчното облагане при спазване на принципа на местоназначението  на стоката се отнася за вътрешнообщностните доставки. Свободното движение на стоки в Общността означава, че страните-членки вече не се разглеждат като вносители и износители. В резултат на това начисляването на ДДС при внос и освобождаването на доставките на стоки при износ се заменя с освобождаване на вътрешнообщностните доставки на стоки и облагане на вътрешнообщностното придобиване на стоки при търговията между данъчно задължените лица в рамките на Общността.

С оглед ставките по ДДС през 1992 г. се приема Директива за сближаване на ставките. Директивата постановява, че от 1 януари 1993 г. основната ставка не може да бъде по-малка от 15%. Страните-членки обаче получават правото да въвеждат по-ниски ставки, равни или по-високи от 5% за доставки на стоки и услуги по приложен списък.

 

България и данъчната политика на ЕС - ОЧАКВАНИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО

Данък върху добавената стойтост

Въвеждане принципите на Правото на ЕС в областта на ДДС  в българското законодателство се извършва със Закон за изменение и допълнение на ЗДДС и Правилника за прилагане на ЗДДС.

В резултат на извършената през 1998 г. голяма реформа в данъчната област бе приет нов Закон за облагане с данък добавена стойност, който е в сила от 1 януари 1999 г. Новият закон отмени предишния Закон за данък върху добавената стойност, в сила от април 1994 г. Въпреки че основните принципи и механизми от предишния закон са запазени, новият закон значително се доближава до изискванията на Шестата директива 77/388/ЕЕС

Предстоящи промени

До датата на присъединяването на Република България към Европейския съюз предстоят  да бъдат отстранени несъответствия с аcquis, като например:

  • Данъчен обхват - Определението на доставка на услуги, което към настоящия момент включва всички безвъзмездни доставки на услуги трябва да се приведе в пълно съответствие с изискванията на ЕС.
  • Правните услуги, определени селскостопански стоки и услуги, протезите и техническите средства за инвалиди, които към настоящия момент се считат за освободени доставки по ЗДДС трябва да се третират като облагаеми в съответствие с изискванията на Директива 77/388/ЕЕС.
  • Специална схема за стоки втора употреба, произведения на изкуството, колекционерски предмети и антики - Следва да се премахне несъответствието с европейското законодателство относно задължителността за прилагане на специалната схема и избираемостта на общия режим на облагане с ДДС от данъчнозадължените лица.
  • Предвижда се да отпадне преференциалното облагане на доставка на обща туристическа услуга от туроператор на чуждестранно лице, където ефективната ставка в момента е 7%.
  • Преходният режим на облагане с данък добавена стойност на търговията между страните членки на ЕС трябва да се транспонира в българското законодателство до 01.01.2006 г., като разпоредбите ще влязат в сила от 01.01.2007 г.

Източник: http://www.evroportal.bg