English Начало Контакти

България в ЕС

Правителството ще приложи 16 мерки за подобряване усвояването на средствата от ЕС

 

16 мерки ще бъдат приложени за засилване на контрола при усвояване на средствата от Европейския съюз. Една от мерките е увеличаване на предварителния и текущ контрол на европроектите. Ще се предприемат необходимите действия за укрепване на одитните функции и предаването им на външни одиторски фирми, тъй като звеното в Министерството на финансите е сравнително малко, обясни премиерът. То ще дава указания и ще наблюдава цялата дейност в отделните министерства и външните одитори. В момента ведомството има рамкови договори с четири водещи фирми.

Стриктно ще се наблюдава спазването на системата за докладване на нередностите и предприемането на превантивни мерки от изпълнителните агенции и управляващите органи. Това, което се констатира в анализа на Министерството на финансите, е че много често в агенциите смятат една или друга нередност за незначителна и на своя глава не информират Европейската комисия за тяхното съществуване. От там се получава и слабата комуникация с европейските структури и се стига до по-крайни мерки, заяви министър-председателят. "Правилният подход е българските институции, ако видят нередност, да спрат съответни плащания, а не да се чака от ЕС да предприеме такава мярка", каза Станишев. Министър-председателят подчерта, че друга много важна мярка е решението изпълнителните агенции и управляващите органи да публикуват пълните списъци с всички бенефициенти на средства по предприсъединителните фондове и оперативните програми. По този начин ще се гарантира
публичност, прозрачност
и обществен контрол.

Предвижда се разширяване на системния контрол и системата за верификация, чрез активно участие на Сертифициращия орган, който ще изготви допълнителни указания за процеса на контрол и верификация и ще организира проверки на място на идентифицирани рискови проекти.

Предвижда се и укрепване ролята на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, които засягат финансовите интереси на Европейските общности (АФКОС), който е партньор на ОЛАФ. По тази тема министрите Орешарски и Грънчарова проведоха среща в Брюксел през миналата седмица.

Ще се засили и структурата на архива с досиета по проекти. Констатирано е, че много често няма пълна документация за всички етапи от проектите, което създава затруднения при провеждането на проверките.

Министърът на икономиката и енергетиката в кратък срок ще подготви преглед на процедурите и на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Целта е срокове за обжалване да не спират изпълнението на проекти по предприсъединителните програми. Друга законодателна мярка е свързана с повишаване на административния капацитет.

Анализът на Министерството на финансите посочва няколко типа пропуски и слабости в процедурите на етап договаряне, изпълнение на дейностите и наблюдение на проектите. На етап договаряне слабостите са свързани с обхвата на договорите, различен от предвидения в проекта; договори, при които е налице разминаване между техническа и финансова оферта; неспазване на редица изисквания и т. н.