English Начало Контакти

България в ЕС

Начини на комуникация и бизнес-поведение при упрвлението на поръчките в модната индустрия

Вече имате купувач, който приема да се види с вас или да види вашите продукти, впечатлен е от някои от моделите, поискал е да се запознае и да получи мостри, а на финала прави поръчка.

Какво още очаква клиента освен добрия продукт, който вече е отчасти е намерил?

Той очаква от вас добро качество и перфектно обслужбване, като част от него е добрата комуникация и навременна кореспонденция.

Комуникация

Дали комуникирате с Вашия клиент директно или чрез агент, не е чак толкова важно подходът е едни и същ.
Ще маркираме някои основни правила за перфектна комуникация:

  • на всички и-мейли трябва да бъде отговорено най-късно 48 часа
  • отговаряйте на всички въпроси и детайли изчепателно, не оставяте нищо неясно
  • анализирайте всички и-мейли, всички измервателни таблици, всички технически листове веднага след тяхното получаване и попитайте веднага ако липсват детайли

Когато се сблъскате се с проблем:

  • информирайте клиента възможно най-бързо
  • предложете решение

Най-лошото нещо, което доставчикът може да направи е да се скрие от трудностите. Неизбежно, трудностите ще се появят по-късно и последствията ще бъдат по-лоши, защото ще има по-малко време за реакция. Колкото по-рано решите проблема, толкова по-големи са шансовете да се измъкнете с минимални загуби.

Веднага щом забележите някаква пречка, информирайте клиента и предложете възможно решение.

Реакция и срокове за изпълнение на поръчката

Бързата реакция е важна при всички търговски дейности, но тя е особено приоритетна в модния сектор, където календарът налага безмилостно сезонно темпо. Ако колекциите се доставят с 10 дни закъснение, голяма част от поръчките или дори целият сезон може да се провалят.

В началото на всеки сезон е необходимо да бъдете информирани от вашите Европейски клиенти за сроковете, в който трябва да получат мострите за продажба (salesmen samples) или колекциите. Използвайки тази информация Вие в сътрудничество с купувачите, ще изготвите своя план, в който всички етапи от изработването на мострите, до самите колекции  ще бъдат включени.

След това е ваша задача да прецените дали сте способни да изпълните плана в реалното производство. В повечето случаи максималните срокове, които европейските клиенти приемат са 10 до 15 дни за първите прототипи (съгласно количество и сложността) на наличната прежда.

Повечето купувачи се ръководят от следните срокотове за изпълнение на поръчките:

  • 10 дни за мостри на цветовете
  • 45 до 60 дни за търговските мостри (salesmen samples)
  • 90 дни за производство.

Излизането от тези рамки затруднява изключително търговският процес и прави положението и на търговеца и на изпълнителя изключикелно трудно.

Ефектът на високия (high) и ниския (low) сезон

В шивашката индустрия е без значение дали ще продаваме колекция или работим на ишлеме или за чужда марка - феноменът на високия (high) и ниския (low) сезон съществува винаги.

За какво става въпрос?

Европейският  моден календар се състои от шест месеца в годината: май, юни и юли - за зимния сезон и декември, януяри и февруари за летния. Тези шест месеца са с най-голямо натоварване на производствените мощности и затова се наричат висок сезон.

Под натиска на напрежението често се случва производителите на платовете, апретурчиците, изпълнителите на помощните операции /бродерия, щампа/, да забавят сроковете си на доставки по време на високия сезон.

Натрупваето на повече от едно закъснения при помощните операции може за доведе до отлагане на сроковете за доставка.

Какво трябва да направим, за да ограничим появата на този риск?

Трябва незабавно да  информирате клиентите си и да се опитате да намерите решения заедно с тях. Ето някои от въпросите, които предварително трябва да си зададете:

Ще бъде ли възможно по-ранното производство на мострите и/или колекциите, за да могат да се потвърдят поръчките по-бързо, което ще позволи на направите поръчките си за прежда или плат по-рано през сезона?

Ще могат ли вашите доставчици да заделят определено количество плат, което не е обагрено предварително, като при получаването на поръчката да реагират светкавично, като боядисат в цветовете, които са заявили клиентите. По такъв начин се пести време и съществува относителна сигурност за наличие на основен материал. Това естествено зависи и от вашите финансови възможности.

  • Ще са съгласят ли вашите клиенти да работят с приблизително същите нюанси на поръчаните за сметка на навременна доставка?
  • Опитайте се да получите същите основни материали и от други доставчици, внимавайте да не получите занижено качество.
  • Като последно решение опитайте се да преговаряте със доставчиците за скъсяване на сроковете.

Темата за сроковете в шивашката промишленост е винаги актуална

В света на модата и най-добрият продукт на света губи цялата си стойност, ако е доставен късно.

Ако клиентът ви трябва да ви изпраща данни от Европа, например, направете така, че да имате достатъчно време. Задайте крайни срокове за приемане на материалите във вашата страна и му дайте всички съвети и помощ за износните документи, така че когато материалите пристигнат, митническите формалности да протекат гладко.

  • Първите стъпки на производството зависят от одобрението на мострите от клиента, така че е добре да фиксирате краен срок за получаване на прототипите за производство. Естествено и вие трябва да сте изпратили тези мотри своевременно.
  • Накрая внимателно подгответе и анализирайте вашия план (работен информационен план РИП), фиксирайте крайни срокове за вашия производствен отдел и ги съгласувайте с купувача.Оставете резервни срокове, предвиждайки някои критични ситуации в производството.
  • Имайте винаги предвид, че клиентите оценяват точността и реда в работата на даден изпълнител и доставчик. Те се чувстват сигурни, когато дори и при възникнал проблем има към кого да се обърнат за неговото решаване.

Из Sippo - international