English Начало Контакти

България в ЕС

ИТАЛИАНСКА TЪРГОВСКА КАМАРА В БЪЛГАРИЯ

 

Италианска Tърговска Камара в България, регистрирана в Софийски Градски Съд e частна, независима асоциация с нестопанска цел и е в процедура по признаване от италианското правителство. Заражда се през 2001г. под името Асоциация Италия България по инициатива на италиански и български предприемачи в следствие на засиления търговски обмен между двете страни и на произтичащата нужда от по-голяма подкрепа на фирмите участващи в развитието на търговските, културни и икономически отношения.

Със засилването на двустранните отношения през 2003г. Асоциацията се трансформира в Италианска Търговска Камара в България с амбицията да създаде структура, която да е в състояние да подкрепя активно и да задоволява нуждите на своите членове, както и да предоставя своите услуги на всички фирми, организации и чужди асоциации заинтересувани да пробият на българския пазар.

През 2003г. Италианска Търговска Камара в България е приета в световния кръг на  Асоциацията на Италианските Търговски Камари в чужбина - Assocamerestero -  комплексна структура, състояща се в момента от  72 Италиански Търговски Камари в 47 страни на света, която работи за насърчаване и подпомагане на развитието на търговския обмен и представлява също така своеобразна отправна точка, както за предприемаческата инициатива, така и за италианските институции, занимаващи се с интернационализация. Включването в подобна мрежа позволява да се разширят не само оперативните възможности на Търговската Камара, но и обмена на данни, опит и възможности както в рамките на италианската система от камари, така и в тази на италианските търговски камари по света. През октомври 2006г. с министерски декрет е призната от италианското правителство по смисъла на закон 518/70.

СЪТРУДНИЧЕСТВО И СПОРАЗУМЕНИЯ

Италианската търговска камара в България активно сътрудничи с БАПИОТ. Във връзка с това предоставяме на вашето внимание, следната информация.
За повече подробности можете да се обръщате към Секретариата.

ПРОЕКТ БЮРО ЕВРОПА


Проект съфинансиран от

 

Министерство на международната търговия, Италия

Структурните фондове представляват важен инструмент за развитието на местната предприемаческа реалност, фундаментален процес за намаляването на различията, съществуващи в различните райони на Европа. За да улесни процеса за достъп на италианските МСП до фондовете предвидени в Европейската програма за периода 2007-2013г., е създаден специален допълнителен инструмент, който да допринесе за по-доброто насочване на политиките на Общността към нуждите на производствения свят и който се обръща към предприемачите желаещи да се възползват от новите възможности за бизнес предлагани от разширяването на Европeейския съюз.

Говорим за Бюро Европа, специален проект съфинансиран от Министерството на Международната търговия, Италия със средства по закон  518/70, в който участват Италианските търговски камари в чужбина (CCIE) от Словакия, Румъния, Унгария, Турция, Чешка република, България и Белгия, страна, в която Камарата развива много важна обучителна и квалификационна дейност. Касае се за инициатива, която чрез активиране и свързване в мрежа на седем пункта за информация и подкрепа в рамките на структурите на Камарите от посочените страни - две от които в Турция, в рамките на Камарите в Истанбул и Измир - предоставя на разположение на италианския икономически оператор, който иска да инвестира в централна и източна Европа цялото си наследство от познания и компетенции, които съответните Камари в новите и бъдещи страни-членки са натрупали с времето във вид на вече финансирани проекти по европейските нормативи, благодарение на тяхната жива връзка с европейските реалности - институции и предприемачи. 

Проекта на CCIE се приесъединява към инициативата на Италиански институт за външна търговия (ИЧЕ) и Министерство на международната търговия, Италия, наречен  "Специален проект за новоприсъединилите се Страни" който предвижда активизирането на подобни бюра в офисите на ИЧЕ в останалите страни от зоната.  В момента са действащи Бюро София и Бюро Варшава, които предоставят информация и подкрепа на италианските фирми, желаещи да инвестират в тези пазари чрез проекти, финансирани от европейските фондове.

Бюрата, освен разпространяването на новини, които касаят активните търгове и процедури, които предполагат публични финансирания за италиански фирми или за такива с италианско участие са на разположение по време на всички фази на инициативата: от индивидуализирането на възможни местни партньори до последващо представяне на проекти за европейско финансиране.  

Италианските компании, които вече са учредили или имат намерение да учредят свои фирми по местното законодателство в новите страни членки, бенефициенти по Европейските фондове, могат да се кандидатират за посочените финансирания чрез представяне на проекти на основание на публикуваните търгове на местен език.  Тази възможност касае и местни фирми, които са със 100% италиански капитал.  Италиански фирми биха могли да участват и по индиректен начин, чрез предоставяне на инсталации, технологии и услуги, извършвайки дейности по проекти, финансирани от европейските фондове.

Италианска ътрговска камара в България
Тициана Карлино - info@camcomit.bg