English Начало Контакти

България в ЕС

Проведе се първият семинар на ЕС по програма за развитие и подобряване на производствения процес в текстилната и кожарската индустрия

От 21 до 23 май 2008г. в хотел Бест Уестерн Сити в София се проведе специализиран семинар по програма SEETAL на ЕС във връзка с развитието и организацията на бизнеса и работните условия в сферата на текстилната и кожарската индустрия. В него участваха членове на  асоциации от Турция, Хърватска, Румъния и България и лектори на европейски организации.

 

Темите на семинара:

 

-         Превенция и контрол върху замърсяването на околната среда от производствения процес ( регламент REACH )
-         Мениджмънт на отпадъците, рециклиране


По всяка една от темите се включиха лектори от Франция, Испания, Италия, Германия, представители на отделни асоциации и проекти – COTANCE, EURATEX, STFI. Проведе се дискусия за новите разпоредби и условия на работа по програма REACH, засягащи употребата и видовете химикали, използвани в производствения процес. Кратките срокове за регистрация и азиатската конкуренция са само част от възраженията, поставени изключително остро от източно-европейските браншови асоциации пред представителите на ЕС.

 

Интерес за участниците в семинара бяха и методите за рециклиране на текстилните отпадъци. Нови идеи за работа и машини в тази насока бяха показани от г-н B. Gulich, STFI, представител на Саксонския технологично-изследователски Институт, Германия.

 

Организатор на семинара от българска страна бе Българския браншови съюз на кожарската, кожухарската, обувната и галантерийната промишленост в България.

 

Следващият семинар по програма SEETAL ще се проведе от  19-20 юни 2008г. в Истанбул и ще разгледа проблемите на интелектуалната собственост и неписаните закони на международната конкуренция и бизнес етика.