English Начало Контакти

България в ЕС

Независими консултанти към ЕК изграждат сравнителни анализи за настъпилите промени в тестилната индустрия след приемането на България в Европейския съюз

В рамките на два дни / 3-4 юни 2008 /, Анна Квиаткевич - представител на полския филиал на BPI Group - независима консултантска агенция с опит повече от 20г. в сферата на управлението на фирми и човешки ресурси, бе на работно посещение в България с цел анализ на промените, настъпили в българската текстилната индустрия след приемането на страната за равноправен член на ЕС. Основият интерес на проучването бе съсредоточен върху плановете за бъдещо развитие на фирмите на международния пазар, евентуално разширяване на бизнес концепциите им, както и влиянието на международната и в частност - азиатската конкуренция върху стратегиите им за успех.

Програмата на г-жа Квиаткевич включваше срещи и интервюта с представители на бранша в България :

- г-жа Валерия Жекова, ИНА Трейдинг,

-  г-н Бертран Ролман, ПиринТекс,

-  г-н Григор Николов, Грини,

и г-жа Мариана Манолова, БАПИОТ.

Изборът на фирмите в представителната извадка се обославяше от нарочно търсеното различие : сфера на дейност, произвоствена мощ, бизнес традиции и развитие.

Разработване на нови програми за конкурентноспособност, както и нуждата от увеличаване на потенциала и уменията на работещите се наложиха като едни от ключовите тенденции за запазване на пазарните позиции и увеличаване на производителния капацитет.

След България, подобно проучване ще се изработи и в останалите страни -новоприети членки на Европа, а крайният сравнителен анализ ще бъде представен ноември 2008г.