English Начало Контакти

Информация за проекти

ПРОЕКТ “ПОДКРЕПА ЗА ПОВИШАВАНЕ КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ”

 

СТАРТ НА КОМПОНЕНТ - "ИНВЕСТИЦИОННА ПОДКРЕПА"

1. Общи условия - насоченост на проекта

  • Насърчаване и подпомагане на българските МСП
  • Насърчаване въвеждането на европейски и международни стандарти за качество, чрез подкрепа за внедряването и сертифицирането на международни системи за управление на качеството и чрез осигуряване на обучения и консултантска помощ за МСП
  • Повишаване на конкурентноспособността чрез насърчаване на инвестиции в нови технологии

2. Подкомпоненти на проекта

1. Консултантски услуги

2. Инвестиционна помощ

3. Професионално обучение

В процеса на оценяване приоритет ще бъде даден на следните комбинации от елементи:

1. Инвестиционно подпомагане и консултантски услуги

2. Само инвестиционно подпомагане

3. Само консултантски услуги

Професионалното обучение може да бъде включено във всяко едно от по-горните решения, но не може да участва самостоятелно.

3. Размер на безвъзмездната помощ

Всички отпуснати суми по схемата за безвъзмездна помощ за повишаване на конкурентноспособността ще бъдат в рамките на минимален размер от 10 000 евро и максимален размер от 50 000 евро.

 

Елемент

Минимален размер на сумата (евро)

Максимален размер на сумата (евро)

Консултантски услуги

2 000

15 000

Инвестиционна помощ

5 000

50 000

Професионално обучение

2 000

10 000

Размерът на безвъзмездната помощ не може да надвишава 65% от всички допустими разходи по проекта. Остатъкът от 35% трябва да бъде финансиран от собствени ресурси на кандидата.

4. Кандидатите трябва :

  • Да са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани преди 01.07.2004 г.;
  • Да бъдат микро, малко или средно предприятие, което отговаря на изискванията за МСП съгласно закона за МСП;
  • Да имат годишен доход за 2005 г. превишаващ 100000 лв;
  • Да имат седалище в България;
  • Да развиват основната си икономическа дейност в производствения сектор на българската икономика - Сектор Д и по-конкретно да имат код от 15 до 37 от Националната класификация на икономическите дейности;
  • Да разполагат със стабилни и достатъчно средства за финансиране, за да гарантират продължаване на дейността на предприятието в дългосрочен аспект и да финансират проекта.

5. Видове проекти

5.1. По елемента предоставящ консултантски услуги, ще бъдат допуснати само и единствено проекти, попадащи в следните под-елементи:

  • Системи за управление на качеството (Quality Management System). Допустимите проекти се отнасят до развитие на QMS от консултантска компания; сертификация на QMS от упълномощен сертифициращ орган
  • Околна среда - консултантски услуги, предоставящи подкрепа за постигане на международен стандарт ISO 14001 или EMAS стандарт за околната среда. Допустимите проекти се отнасят до развитие на стандартите за околна среда; сертификация от упълномощен орган.
  • Безопасност на работното място и здравни стандарти (OHSAS). Допустимите проекти се отнасят до развитие на OHSAS стандартите от консултантска компания; сертификация от упълномощен орган;
  • СЕ маркировки или подобни (съответствие с изискванията за безопасност на продукта). Допустими проекти са изпълнение на СЕ маркировки и др. подобни.

 

 

5.2. По елемента предоставящ инвестиционна помощ, ще бъдат считани за допустими само и единствено следните видове проекти:

  • Закупуване на съоръжения (ДМА), водещи до: положителна промяна в продукта или в производствения процес, включително разработване на нови фабрични продукти, допълващи или заменящи съществуващи производствени линии, но с по-висока стойност на съдържание или водещи до увеличение на производствения капацитет или подобряване на условията на работа в производствения процес;
  • Придобиване на права по патенти, лицензи, ноу-хау или не патентови технически познания (дългосрочни нематериални активи)
  • Закупуване на компютърни приложения за управление на бизнеса или специализирани компютърни приложения за дизайн и разработване на продукта;
  • Закупуване на компютърно оборудване, нужно за работа с компютърни приложения
  • Закупуване на оборудване/машини нужни за изпитване на продукти, включително професионално техническо оборудване за лаборатории, измерващи и изпитателни уреди и съоръжения свързани с дейности следящи качеството на продукта.

5.3. По елемента предоставящ професионално оборудване

Професионалното обучение трябва да бъде свързано с дейностите по елементите предоставящи консултантски услуги и инвестиционна помощ. Във всички случаи професионалното обучение трябва да бъде предоставено от организации, които са съответно лицензирани от Национална Агенция за професионално образование и обучение.

6. Оценяване и етапи:

1. Административна проверка

След проверката МИЕ ще уведоми кандидатите, които са преминали проверката и които ще преминат към втори етап на оценяването. Планирана дата за обявяване на резултата 20.09.2006 г.

2. Първоначална оценка - тук ще се оценява съответствието на проекта с целите и приоритетите на програмата; Методологията и продължителността на проектното предложение; Оперативния капацитет и експертен потенциал на кандидата. Планирана дата за обявяване на резултата е 20.09.2006 г.

3. Оценка на проектното предложение - тук особено внимание ще се обръща на финансовия и оперативен капацитет. Планирана дата за обявяване на резултата е 20.10.2006 г.

Окончателното решение се планира да бъде обявено на  25.11.2006 г.

Краен срок за подаване на проектните предложения: 30 Август 2006 г. 16.00 часа.