English Начало Контакти

Информация за проекти

Туининг проект „Подпомагане на социалния диалог”

През януари 2006 г. започна Туининг проект на Програма ФАР между Великобритания / Белгия и Министерство на труда и социалната политика на България. Целта на проекта е да се подобри ефективността на социалния диалог в България, като специално внимание се отдели на увеличаване на капацитета на социалните партньори за участие в диалог предимно на отраслово, регионално и местно ниво.

Съществена част от проекта е серия от обучения за подобряване на необходимите знания, умения и техники за водене на ефективен социален диалог, особено в регионите извън София.

До този момент са проведени обучения във Варна и Габрово, като оценката на участниците е положителна, а през следващите седмици се предвиждат още подобни обучения.

„Ключов момент в тези обучения е акцентът върху уменията, поведението и техниките, необходими за водене на ефективен социален диалог, а не толкова върху съответното законодателство и структури" - споделя г-н Греъм Рейнсфорт, постоянен съветник по Туининг проекта. „Такова обучение се провежда най-добре с групи участници, които поддържат редовен контакт помежду си, както и със смесени групи - съставени от представители на синдикати, работодателски организации и местна власт".

Обученията са замислени с продължителност 2 - 2,5 дни извън обичайното работно място и предполагат много активно участие по теми като:

  •  Какво се разбира под социален диалог
  •  Решаване на проблеми
  •  Преговаряне
  •  Избягване на конфликти
  •  Съвместна работа

Обученията са придружени от пълен набор материали за обучение.

Курсовете обединяват опита на Европейския съюз - чрез обучаващи от Великобритания и Белгия - с добрите практики в България, които участниците могат да споделят.

В рамките на проекта има капацитет за организиране на още няколко подобни обучения през следващите месеци.

Ако смятате, че бихте имали полза от този вид обучение, можете да се свържете с екипа на Туининг проекта в София (МТСП, ет.3, ст. 16А, тел. (02) 980 09 33; факс (02) 8119 514, e-mail: grainsforth@mlsp.government.bg или mstefanova@mlsp.government.bg).