English Начало Контакти

Информация за проекти

Комитетът за наблюдение на ОП "Конкурентоспособност" одобри критериите за избор на проекти

Комитетът за наблюдение на оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г." одобри критериите за избор на проекти по 2 грантови схеми за подкрепа на иновациите. Те са "Внедряване на иновации в икономиката" и "Подкрепа за обновяване на базата за изследователска и развойна дейност в изследователските организации". Очаква се обявите за стартиране на двете схеми да бъдат публикувани в края на месец март 2008 г.

Общият размер на средствата по схемата "Внедряване на иновации в икономиката" е 14,5 млн. евро и се финансира от бюджета на оперативната програма за 2007 и 2008 г. Проектите по тази схема трябва да се изпълнят в страната с максималната продължителност 18 месеца, считано от датата на подписване на договора за безвъзмездна помощ. По тази схема кандидатстващите предприятия ще получават финансиране за внедряване на иновативни продукти, услуги или процеси в реалното си производство.

Грантовата схема "Подкрепа за обновяване на базата за изследователска и развойна дейност в изследователските организации" е с общ бюджет 10 млн. евро и се финансира от бюджета на програмата за 2008 г. И по тази схема проектите трябва да са с продължителност не повече от 18 месеца и да се изпълняват на територията на България. Кандидатстващите организации ще получават средства за закупуване на ново оборудване, за извършване на изследователска и развойна дейност и предоставяне на иновативни услуги на предприятията.