Информация за проекти

Комитетът за наблюдение на ОП "Конкурентоспособност" одобри критериите за избор на проекти

Комитетът за наблюдение на оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г." одобри критериите за избор на проекти по 2 грантови схеми за подкрепа на иновациите. Те са "Внедряване на иновации в икономиката" и "Подкрепа за обновяване на базата за изследователска и развойна дейност в изследователските организации". Очаква се обявите за стартиране на двете схеми да бъдат публикувани в края на месец март 2008 г.

Общият размер на средствата по схемата "Внедряване на иновации в икономиката" е 14,5 млн. евро и се финансира от бюджета на оперативната програма за 2007 и 2008 г. Проектите по тази схема трябва да се изпълнят в страната с максималната продължителност 18 месеца, считано от датата на подписване на договора за безвъзмездна помощ. По тази схема кандидатстващите предприятия ще получават финансиране за внедряване на иновативни продукти, услуги или процеси в реалното си производство.

Грантовата схема "Подкрепа за обновяване на базата за изследователска и развойна дейност в изследователските организации" е с общ бюджет 10 млн. евро и се финансира от бюджета на програмата за 2008 г. И по тази схема проектите трябва да са с продължителност не повече от 18 месеца и да се изпълняват на територията на България. Кандидатстващите организации ще получават средства за закупуване на ново оборудване, за извършване на изследователска и развойна дейност и предоставяне на иновативни услуги на предприятията.