English Начало Контакти

Информация за проекти

Проект повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия

 

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия / ИАНМСП / информират за възможността да се вземе участие в проект на Програма ФАР „Повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия - Фаза 3".

 

Схемата, обявена от Министерството на икономиката и енергетиката, с финансовата подкрепа на Програма ФАР на Европейския съюз, е изцяло насочена към малки и средни предприятия от производствения сектор. Ще бъдат подкрепени следните аспекти от развитието на предприятията:

 

  • o Консултантски услуги - за постигане на съответствие с изискванията на Европейския съюз, въвеждане на международни пазарни стандарти, разработване и изпълнение на стратегии за бизнес развитие;
  • o Инвестиционна подкрепа - за модернизиране и подобряване на производственото оборудване;
  • o Професионално обучение като допълнение към първите два елемента. Специфична цел е да повиши професионалната квалификация на персонала, зает в предприятието.

 

Общият бюджет на схемата е 8 милиона евро, като 6 милиона евро се предоставят от програма ФАР, а останалите 2 милиона евро - от националния бюджет. Максималният размер на гранта, който може да получи един проект, е до 50 хиляди евро, като интензитетът на помощта е 65 процента от стойността на проекта.

 

Крайният срок за подаване на предложения е 6 август, 16.00 часа местно време.

 

Проектните предложения се подават на адрес:

Министерство на икономиката и енергетиката

София 1052, ул. „Славянска", No 8, Приемна на ИА - ФАР

Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност"

 

Пълният набор от документи за кандидатстване, както и Насоките за кандидатстване са публикувани на Интернет страниците : http://www.iaphare.org/ и http://www.sme.government.bg/

 

За повече информация :

Людмила Сугарева

Началник сектор „Регионален Офис София"

Главна дирекция „ Междинно звено и изпълнение на проекти „ - ИАНМСП

Тел.: 02/ 8075. 397.

l.sugareva@sme.government.bg