English Начало Контакти

Информация за пресата

На 23 и 24 януари 2010 г. във Велико Търново се проведе Общо събрание (ОС) на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ).

ПРОФЕСИОНАЛНА СРЕДА ЗА
ПО-ГЪВКАВ И КОНКУРЕНТНОСПОСОБЕН БИЗНЕС

 

На 23 и 24 януари 2010 г. във Велико Търново се проведе Общо събрание (ОС) на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). Приет бе отчета за дейността на асоциацията през 2009 г. и план за работата през 2010 г. Представени бяха и новите членове на БАПИОТ.

Оценявайки високо  работата на досегашния УС, Общото събрание преизбра за нов тригодишен мандат членовете на УС. Нов член в УС на БАПИОТ е избраният единодушно Николай Добрев, управител на АМАНН България.
Ръководството на БАПИОТ остава в същия състав - председател е г-жа Валерия Жекова, управител на И.Н.А Трейдинг  и заместник –председател ,г-н  Бертрам Ролман, управител на Пирин-Текс.

Една от основните цели на БАПИОТ и през тази година остава защитата на интересите на предприятията в сектора. Като конкретна задача за изпълнение, бе определен активния диалог с правителството, за да може секторът облекло и текстил да получи подкрепа и внимание като един от важните в икономиката на България.  Секторът е почти изцяло експортно ориентиран - над 90 % от произведените облеклата и текстил са по поръчка на външни партньори,  през последните 10 години формира между 18 и 21% от валутните приходи на държавата и е един от най-големите в страната по брой на заетите.

Модната индустрия бе една от първите, които почувстваха ефекта от свиването на пазара в резултат от финансовата криза. Конкурентните предимства на българската модна индустрия обаче остават:

 - Високо качество на изработка и традиции;

-  Кратки срокове на производство и доставка;

-  Гъвкаво изпълнение на малки и сложни бутикови серии;

-  Конкурентни цени;

-  Високо техническо ниво на оборудването и сравнително добра квалификация на работниците

-  Стратегическо географско положение

 

Още през следващите дни, в рамките на добрия диалог с МИЕТ, БАПИОТ ще представи в новосъздадената дирекция „Икономическа политика” информация за сектора и трудностите пред бранша, както и  предложения за мерки, насочени да помогнат на предприятията да запазят пазарните си позиции. Целта на предложенията е  да се разшири интернационализацията на успешните българските фирми и да се повиши  конкурентноспособността в сектора, за да не се допуска икономическа нестабилност и фалити.