English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

Шивашкия бранш ще реформира образованието

Обсъждане на закона за образованието и промяна на системата на професионалното образование, обсъждаха три дни мениджъри на шивашки фабрики от цялата страна със средни училища и университети, които подготвят кадри за сектора. Срещата на тема „Модният сектор след кризата – конкурентноспособност и образование” бе организирана от БАПИОТ (Българска асоциация на производителите и зиносителите на облекло и текстил), със съдействито на Германското бюро за техническо сътрудничество (GTZ) и специалното участие на Волфганг Вайс от Weis Consulting, Германия.  .

Секторът текстил и облекло, който работи предимно среден и висок клас облекла  за европейския пазар е конкурентноспособен и добре технологично оборудван. Българските производители искат да развиват нови пазари и собствени марки, но това става с добре подготвени специалисти. За съжаление фирмите не са доволни от подготовката на кадрите в средните специализирани училища и университетите.  Според представителите на бизнеса преподаваният материал не е актуален, а практиктиката (практическия стаж) в предприятията е изключително недостатъчна. Това е една от основните причини завършилите тези училища да не остават в бранша.

Целта на срещата бе в диалог и открита дискусия да се очертаят направления за промени в професионалното обучение.

По инициатива на г-н Ролман, собственик на „Пирин-Текс”, Гоце Делчев беше представена успешната система за професионално образование в Германия.

Темата за професионалното образование е пряко свързана с конкурентноспособността на сектора, но за съжаление МОН не взе участие в дискусията.

Бизнесът е готов да предостави възможност за кариерно развитие на специалисти и е отворен за партньорство с училищата и университетите по региони.

В резултат на добрия диалог асоциацията ще изпрати становище и предложение към МОН и ще продължи сътрудничеството си учебните заведения.

Източник/БАПИОТ