English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

БАПИОТ обсъди на работна среща в КРИБ и изпрати предложения за промени в трудовото законодателство, касаещи фирмите от сектора.


Цялата информация от писмото: свали pdf (112Kb)

НОВИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ:

1.Възложителите на обществени поръчки (държавата и общините) сами ще могат да избират дали да вкарват външни експерти от бизнеса, които да участват в комисиите за провеждане на конкурса.

2.Отпада сивият списък с неизрядните възложители, завишават се леко праговете, над които се изискват обществените поръчки.
  
3.Нови правила за възлагане на малки обществени поръчки
 
4.Обжалването по конкурсите вече да става само пред Комисията за защита на конкуренцията - КЗК (за което се плаща), а няма да може да се използва посредничеството на Агенцията за обществени поръчки (което е безплатно).
 

5. Възложителите ще имат право на контрол върху работата на комисията при провеждане на процедурата и преди издаване на съответното решение.

6.КЗК пак ще бъде органът по обжалването, но вече бизнесът ще може да внася жалби и срещу "действия и бездействия на възложителите".Досега можеше да се обжалват само решения.

7.Увеличават се и праговете за самите поръчки. За нормален конкурс ще се счита този, който е над 2.4 млн. лева при строителство (2.15 млн. лева сега) и над  120 хил. лева при услуги и доставки (срещу 110 хил. лева сега).
   
8.Нова промяна в закона ще бъде въвеждането на вътрешни поръчки, които ще могат да се възлагат на 100% държавни или общински фирми без конкурс.