English Начало Контакти

БАПИОТ и неговите членове в пресата

Германският бизнес предлага: Фирмите да си отглеждат ученици

Учениците в горните класове на техникумите да сключват трудови договори с фирми. Компаниите ще ги обучават по специална програма и ще им плащат заплата. Най-добре представилите се ще бъдат наети за постоянно, след като завършат образованието си.

Тази идея е предложила Германско-българската индустриално-търговска камара на среща с министерствата на труда и на образованието. Целта е с помощта на бизнеса да се преодолее дефицитът на обучени кадри, а младите хора да завършват средното си образование с добри познания за практиката, за да могат бързо да намерят работа.

За да се осъществи идеята, професионалните гимназии трябва да променят учебните си планове. Затова е необходима подкрепата на министерството на образованието. Иначе гимназиите няма да се съгласят да направят това, каза главният управител на германско-българската камара Митко Василев пред "Дневник".

Министерството на труда е поискало да знае кои фирми биха се ангажирали с тази система. Според Василев те не са малко. "Имаме подкрепата на много фирми. Сред тях са търговските вериги "Метро", "Лидл", "Кауфланд", "Практикер", обясни главният управител на бизнес организацията. Идеята е компаниите да плащат на учениците, които се обучават, за да ги стимулират.

Договорите с младежите може да са за 1, 2 или 3 години. Засега не е ясно дали месечното възнаграждение ще е минималната заплата или по-малко. Отделно компаниите ще подписват договори и с техникумите, с които ще си сътрудничат.

"Искаме целенасочено на учениците да им се дадат практически познания в определена област, където ще имат шанс да си намерят работа. В момента в България е масова практика всички да са висшисти, а след това да попълват армията на безработните, защото не са подготвени за това, което търси бизнесът, или са прекалено квалифицирани", коментира Василев.

Германско-българската камара от години настоява моделът на германската образователна система, в която се набляга на практиката, да се прилага и у нас. Преди време бизнес организация постави проблема сред най-сериозните пред българската икономика наред с нелоялната конкуренция и сивия сектор.

За да се справи с липсата на подготвени работници, наскоро шефът на шивашкото предприятие "Пирин Текс" и президент на камарата Бертрам Ролман отвори училище в Гоце Делчев за професията "оператор в производството на облекло". Германският производител на хладилници "Либхер" също има център, в който обучава завършили или завършващи професионални гимназии за оператори на машини и съоръжения.

Идеята практиката да доминира в професионалното образование в България не е нова, но засега напредък няма. Преди години бившият министър на образованието Даниел Вълчев предложи до десети клас в техникумите да се учи предимно теория, а след това часовете да са посветени изцяло на практиката.

Предложението беше гимназиите да сключват договори с фирми, които имат желание да обучават учениците, да им предоставят бази, работно облекло и стипендии. Срещу това учениците трябваше да работят поне две години във фирмата, след като се дипломират. Тази идея много прилича на германската, но тогава не срещна никаква подкрепа.

Скорошно изследване на компанията за подбор на кадри "Менпауър" показа, че 42% от работодателите в България не могат да намерят подходящи хора, защото на кандидатите им липсват опит, квалификация, умения, характер.

Източник : Дневник