БАПИОТ и неговите членове в пресата

14 януари - Валерия Жекова в интервю за в-к Преса „Текстилът се моли за стабилност. Германия и Франция бавят поръчките заради меката зима”

Браншът, който е един от стожерите на родната икономика, има нужда от стабилизиране на ситуацията в страната. Това заяви за „Преса“ шефът на Българската асоциация на производителите и износителите на облекла и текстил (БАПИОТ) Валерия Жекова.

Тя припомни, че политическите трусове в Северна Африка през 2010-2011 г. пренасочиха голяма част от поръчките от Тунис и Мароко към нашите предприятия. В България дойдоха компании от средния и над средния клас. Затова през 2012 г. обемите са по-малки, но пък са за повече пари и отрасълът реализира рекорден износ от 1,5 млрд. евро.

Засега няма паника, но надеждата на бизнеса е ситуацията в България да се успокои час по-скоро, каза Жекова. Тази година българските шивашки фирми ще започнат да работят по-късно за следващия сезон. Причината е, че чуждите компании изчакват със сключването на новите договори. Зимата бе прекалено мека и складовете им в Германия и Франция са пълни със стока, затова те отлагат срока, в който ще заредят магазините си с нова продукция. Това допълнително изнервя ситуацията.

В момента нашите шивашки фирми довършват летните си колекции. Новите договори ще се сключат през април. Проблемът е, че през май ни чакат дълги празници - тази година 1 май прелива във Великден и „голямата ваканция“ приключва на Гергьовден. Това ще натовари предприятията при изпълнение на колекциите за следващия есенно-зимен сезон.