English Начало Контакти

Анализи

Моловете ще продължат да подбиват наемите на търговските улици и през 2011г.

 

Наемите на площите на търговските улици в София, които вече сериозно пострадаха от откритите в последните години молове, ще продължат да падат. Това прогнозират в последния си доклад за развитието на сектора на недвижимите имоти в страната анализаторите на УниКредит Булбанк.

Според доклада, в момента цените на квадратен метър за месец на основните търговски улици в София се движат между 35 и 60 евро (в зависимост от местоположението), но тенденцията е към по-нататъшно намаляване и все по-трудно намиране на нови наематели за освободените помещения.

На практика забавянето на строежа на част от проектите (и спирането на тези в етап на планиране), до което се стигна заради световната финансова криза, е оказало благоприятен ефект върху пазара. Завършването на всички планирани търговски центрове би наводнило пазара на такъв тип площи, се посочва в анализа. През 2009 в София не е отворил врати нито един мол, но през миналата година тази тенденция беше променена с откриването на два големи комплекса – Сердика център и The Mall.
Така само за няколко месеца търговската площ в моловете се удвои, достигайки около 200 хил. кв. м. Допълнително увеличение се очаква през тази година, когато е планирано откриването на Mega Mall, който ще добави още 25 хил. кв. м. търговска площ. Общият размер на търговските площи в страната към края на 2010 е повече от 500 хил. кв. м.

Въпреки натиска от страна на наемателите, засега наемите в мола, остават относително стабилни на нива между 7-35 евро за квадратен месец за метър в зависимост от големината на магазина. Според специалистите причина за стабилните цени на наемите е, че средният процент на незаетите площи към момента остава малък до умерен в различните работещи молове в София. Тези цени обаче могат да бъдат поставени под натиск в бъдеще, заради пускането в експлоатация на нови площи.

Както при търговските площи, така и офис площите набъбнаха през миналата година. През 2010 новите офис площи са се увеличили с над 200 хил. кв. м. Това води до намаляване на заетостта им, а оттам – на наемите.

Анализаторите на УниКредит виждат потенциал за развитие в този сегмент единствено при офис сградите, които се отличават с добра енергийна ефективност и благодарение на нея могат да предложат на собствениците си добра норма на възвръщаемост на инвестициите при средни нива на наем около 12 евро за кв. м. на месец. Очакванията са международните инвеститори в недвижими имоти да насочат вниманието си именно към такива качествени проекти.

Индустриалните недвижими имоти също не останаха незасегнати от кризата, пише още в анализа на УниКредит. През миналата година бяха стратирани логистични проекти само от компании, които са имали нужда от тях. По тази причина почти липсваха проекти, изграждани със спекулативна цел.

Делът на незаетите индустриални площи през миналата година достигна близо 8.5%, докато през 2006 той е бил едва 4%. По данни от средата на 2010 качествените логистични площи се отдават при месечен наем от около 4 евро за квадратен метър, а по-стари постройки могат да бъдат намерени и за 1.50-2.50 евро на месец за квадрат.

Източник : Jobs.bg