English Начало Контакти

Анализи

Тенденции в потребителския разход в началото на 2011г.

 

Visa Европа оповести резултатите от своето тримесечно проучване "Барометър за потребителския разход в Европейския съюз (ЕС)".

Основните отчетени тенденции в него са:

  • Потребителският разход в ЕС отбеляза 2,6% ръст през първото тримесечие на 2011 г. Този ръст е най-големият регистриран от 2006 година (от пет години) насам.
  • Германските домакинства са движещата сила зад увеличението на потребителския разход в ЕС.
  • Потребителският разход в Източна Европа и най-вече в Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария и Полша също допринася за увеличението на общия разход в Европа.
  • От началото на годината Франция, Италия, Испания и Великобритания регистрират относително скромно увеличение на средствата, изхарчени от гражданите им, което е рязко разминаване със ситуацията в Източна Европа.
  • Барометърът отчита нетна загуба при разхода на домакинствата през първото тримесечие на 2011 година с налагането на режим на строги икономии от страна на държавата в Гърция, Ирландия и Португалия.
  • Средната стойност на транзакциите, направени с карти Visa намалява за трето поредно тримесечие и в момента достига 49,6 евро - при стойност 50,1 евро през четвъртото тримесечие на 2010 година.

Барометърът на Visa Европа за потребителския разход в ЕС е базиран на реално изхарчените средства, вместо на мнения и прогнози на отделни експерти. Той е надежден икономически показател, който осигурява най-точните и изчерпателни данни за състоянието на потребителския разход в Европейския съюз.