English Начало Контакти

Анализи

Предизвикателства пред Китай въпреки ръст на износа

Китайският памук е с приблизително CNY5,000/тон ( или около 825 долара) по-висока от цената на международния пазар благодарение на националната програма за запасяване с памук, която китайското правителство стартира през 2011 г. и е начин за субсидиране на земеделските производители на памук .

Въпреки това, програмата има много недостатъци и китайското правителство декларира своето желание да я замени с преки субсидии.

Китайският износ на облекла и текстилни продукти достигна 283.9 милиарда през 2013 година, или покачване с 11.4% спрямо 2012. Въпреки положителните резултати от изминалия период и позитивните прогнози за 2014 г., последният доклад на СССТ сочи покачването на разходите и на все по-строгата политика по отношение на проблемите на околната среда като едни от най-големите бъдещи предизвикателства пред малките и средни предприятия в Китай.

Това са и основните причини за актуалната тенденция, китайски производители на дрехи и текстилни продукти да продължават да инвестират и изнасят своето производство към други страни. В стремежа си да избегнат повишаването на разходите и търговските бариери, китайските производители се насочват основно към САЩ като държава за бъдещи инвестиции и аутсорсинг на производство.

Китайските фирми разглеждат САЩ като третия световен производител на памук и най-големият износител на памук в света, следователно като държава , която разполага с достатъчно ресурси за производство на висококачествен памук. Да не забравяме , че САЩ е и основен пазар за китайската продукция.

Друга глобална тенденция е директно изкупуване на чуждестранни фирми от китайските компании като по този начин се цели подпомогане и увеличаване на продажбите в чужбина .

Подобен е случая на Bosideng International Holdings Ltd, китайски производител с производство, базирана основно в Changshu , провинция Дзянсу , който купува през октомври 2013 година британската марка за мъжко облекло Greenwoods. В конкретния случай, този ход е направен да ускори експанзията на компанията в Европа.