Анализи

Производство на машини за сектор Облекло и текстил - една глобализирана индустрия, доминирана от европейски производители

Индустрията на текстилните машини е сложна, изисква обширни познания в областта на текстила, механиката и електрониката и сериозни инвестиции в научни изследвания. В допълнение : адаптивност, гъвкавост и привлекателна цена са ключовите думи, които влияят на решението за закупуване на ново текстилно оборудване.

Международният пазар се развива изключително бързо и ражда нуждата от голямо разнообразие от машини. За да бъдат по-ефективни, машините трябва да бъдат и по-умни. Основните играчи в сектора се приспособяват като създават различни модулни и сложни конфигурации за своите машини, използвайки софтуери от областта на телекомите и авиомеханиката. Новите технологични разработки се съсредоточават върху процесите по тъкане, жакарда, вмъкване на допълнителни нишки, довършителни работи, и др. Машините биват адаптирани и към нарастващото търсене на екологично чисти влакна и нетъкани продукти.

За производство на нетъкан текстил и продукти вече се използват по-големи материали, подобрява се обработката и консолидирането на платна, ускорява се обработката на текстилни отпадъци. Традиционните предачни машини са подсилени, за да отговорят на условията за производство на гумирани текстилни влакна. Тъкачните машини се адаптирани към нуждите на новите материали, като например стъклени или метални влакна. Машините , използвани в довършителни процеси, се сдобиват с хай тек технологии като обработка с лазер или плазма, с цел създаване на по-фини и специални ефекти върху плата. 

Доказани лидери в тази индустриална ниша са Германия, Япония, Италия, Китай, Швейцария, Франция, като Европа е все още основен международен център в производство на текстилни машини, въпреки ожесточената конкуренция. Секторът е с изключителен потенциал, като световното производство се очаква да достигне 22,9 милиарда долара към 2017 година.

Германия консолидира водещата си позиция като износител от европейски и световен мащаб с 4.1 милиарда долара, реализирани от износ през 2012 г., от които 57 % в Азия, 28 % в Европа и 6 % в Съединените щати. Същевременно това е и страната, която се радва на най-добро реноме по отношение на качеството на произведените от нея машини. Федерацията на производителите на машини VDMA е една от най-мощните сред инженерните браншове на Германия и поддържа тесни връзки с научно-иследователските институти в цяла Европа. Конструкторът Tajima GmbH и институтът TITV, например, работиха заедно в индустриалната разработка на светещи текстили и промените в бродировъчните машини, необходими за автоматизиране на въвеждането на LED съставки. 

Япония се нарежда след Германия с близо 40 международно признати производители на машини между които Fukuhara, Murata иToyota. Според данни на японската асоциация JTMA (Japan Textile Machinery Association) общият обем произведена продукция е на стойност приблизително 3 милиарда долара за 2011 г., като 40 % от тях са от износ предназначен за Китай. Същевременно Япония е внесла машини на обща стойност 412 милиона долара, като повече от половината сума е за закупуване на части за машини.

Италия също е сред най-известните производителите на текстилни машини в света. Приблизително 300 компании, които изнасят 80 % от производството си в 130 държави по света, включително 50 % в Азия и 33 % в Европа, който удостоверява качеството на италианските текстилни технологии. Индустриалният триъгълник Милано-Торино-Генуа обединява съществена част от производството, фокусирано главно към пазарните ниши и износа на луксозни стоки. Изключително силно представени на последното издание на изложението Techtextil във Франкфурт, италианските производители показват силен интерес към производството на технически текстил : сектор , към който те адаптират своите нови машини и който представлява вече повече от 10% от техния оборот.

Китай се превърна в най-големият производител на текстилни машини в света, отговаряйки на 80 % от нуждите на китайската текстилна промишленост и същевременно експортирайки продукция за 2.25 милиарда долара през 2011 г.,  от която почти една четвърт за Индия. В същото време Китай внася текстилни машини за повече от 5 милиарда долара, като нейни основни доставчици са Япония (32 %), Германия и Италия. Китай е основен конкурент на Индия, Пакистан и Турция, и по-специално при производството на машини за предене на памук, работа с полиестер и багрилно оборудване / печат.

Основни международни текстилни производителите избират да разширят производството си като инсталират свои звена в Китай, за да служат на азиатските пазари. В плана си за развитие на индустрията (2011-2015), Китай планира да увеличи от 40 % до 60 % делът на високотехнологичните продукти и следователно се фокусира върху техническия текстил с висока добавена стойност.

Швейцария все още поддържа лидерска позиция. Швейцарски производители са майстори в своята специалност и разполагат със силен потенциал за иновации, особено по отношение на софтуерите за измерване и настройка. Техните заводи са разположени на четирите краища на света, обурудвани са да отговорят на всички международни пазари и всякакъв вид търсене. Швейцарските фирми-производители присъстват и в Азия още от 19 век, в Кантон и Шанхай. Но въпреки годините опит и силното й международно присъствие, през последните години Щвейцария трудно успява да устои на конкурентната сила на Китай и Индия.

Франция е изиграла важна роля в развитието на текстилната промишленост, илюстрирана с изобретяването на Jacquard , но позициите на сектора се разклатиха значително с изчезването на някои основни играчи. Днес Франция е 6-та в света, френски производители на текстилни машини са около 30. 91 % от продукцията се изнася, което представлява оборот от 1,18 милиарда щатски долара. Осем процента от оборота се влага в изследвания и развитие на нови технологии.

В Белгия секторът на производителите на текстилни машини е 3-тата най-голяма експортна индустрия на страната. Той инвестира много в R&D, около 7 % от добавената стойност. По-конкретно производството на текстилни машини реализира оборот от 1.3 милиарда щатски долара, с преобладаване на машини за интериорен и технически текстил. Конкретен пример за това е белгийският производител Picanol, който посвещава 30 % от дейността си на производство на машини за технически текстил. През юли, Picanol откупи 27,6 % от Tessenderlo Chemie, собственост на френската фирма SNPE (Société Nationale des Poudres et Explosifs) като по този начин цели да разнообрази своето предлагане и да разшири своето географско влиение.

В Турция, текстилът е ключов икономически сектор. Турция изнася в над 135 страни, главно в Египет, Етиопия, Индия и Узбекистан.

В Индия, производството на текстилни машини датира от отдавна и позволява да покрие над половината от националната нужда от машини за сектор облекло и текстил. Голяма част от индийските фабрики произвеждат единствено елементи, аксесоари и части за машини. В контекста на либерализацията на търговията през 2013 г., индийските производители започнали да модернизират своите машини чрез създаване на jointventures с чуждестранни фирми и изнасят около 10 % от своята продукция. По този начин индийски текстил остава до голяма степен зависим от чуждестранните машини, или поне 40 % от сектора. За да може Индия да се нареди сред международните производители на модерни машини за производство на текстил и облекло, ще са нужни много инвестиции и проучвания.

В Съединените щати производството на текстилни машини спада след 2000 година, но в последните години се отбелязва леко възстановяване, с очакван оборот от 691 милиона долара през 2016 г. В последните три години е инвестирано в 23 нови завода за производство на текстилни машини на стойност повече от 3 милиарда щатски долара. Новите производствени линии предвиждат производство на машини за синтетика и влакна, както и за рециклиране за повторно използване на текстилни отпадъци.