English Начало Контакти

Анализи

ФРАНЦИЯ

 

ИКОНОМИЧЕСКА СИТУАЦИЯ В СТРАНАТА

Позовавайки се на Френския национален статистически институт, френската икономика за 2004 и 2005 слабо изостава, в сравнение с останалите европейски държави. Най-големият проблем за  Франция е безработицата, възлизаща на 9,9 % за 2004 г.

Пазарът на  горно облекло

През 2004 г. пазарът на горни облекла възлиза на 18,2 билиона евро, което е 78% от общия пазар на облекла във Франция. Тенденцията за този пазар е да нараства постепенно, като от 2004 до 2007 се предвижда оборотът на облекла да достигне размерът от 33,6 билиона евро, от които 28 билион - връхно облекло. Франция се очертава четвъртият голям пазар на облкела след Германия, Италия и Англия. Импорта на облекла възлиза на 12,76 билиона евро, което е повече от местното производство - 11,63 билиона евро.  Статистиките показват увеличение на този оборот с около 25%, в сравнение с 2001 г. Местното производство е нарастнало с 13,3 % , но по-голямата част от него е експортноориентирано.

 

Френския пазар на горно облекло

 

 

В блн.евро

Внос

12.76

Местно производство

11.63

Експорт

6.19

Общо пазар

18.20

 

Местното производство се фокусира върху дамското облекло. Аналогията е три към едно в полза на дамските облекла спрямо мъжките - експорт за трети страни.

Маркетингови характеристики

В сравнение с другите европейски държави във Франция цените на облеклата са на нива, които подтикват купувачите към покупки. Причината за това е сравнително високата безработица в страната - 10% и ниския икономически растеж. Съществуват много независими магазини, пръснати из цялата страна и работещи като бутици. Също така водещи в търговията на среден тип облекла са големите вериги като  Carrefour, E. Leclerc, Intermarche etc., вериги за дрехи като  Oinkie, Kookai. За оборота 10 билиона евро, който прави френския пазар на облекла, може да се каже, че той е твърде фрагментиран. Франция има най-голямата мрежа за оперативно управление на франчайзингови системи, които имат активна връзка с Европа. Двете системи - пластмент и франчайзинг се допълват успешно и работят ефикасно.

Трябва да бъде отбелязана възрастовата група, която определя ръста на покупките в страната. Това са потребители от 29 до 59 години. Младите хора и по-скоро, жените купуват колеми количества облекла в модерен стил и дизайн. Най-много облекла се купуват от жени между 13 и 34 годишна възраст. Шази група обхваща само 27% от френските жени.

 

Продуктови категории

Като тенденция френските потребители от горната възрастова категория купуват повече официални, отколкото ежедневни и спортни облекла.

В посочената по-долу таблица са изнесени статистически данни за 2004 г., в хиляди лева.

 

Процент от общото

Мъжки

Дамски

Официални облекла

37

40

Елегантни облекла

31

29

Основни ежедневни

облекла

27

26

Спортни облекла

5

5

Общо

100

100

Потребителски интерес

В сравнение с предходни години,  продажбите  осъществявани чрез магазини-бутици са намалели. Сега потреблението се осъществява чрез веригите от магазини, които бележат увеличение с 24,8 процента. Дистрибуцията се осъществява все повече и чрез супер и хипемаркети за облекла. Очаква се драстично да нарастнат и продажбите по интернет.

През 2003 година се забелязва нарастване на потреблението на мъжки облекла с 3,2 %  и на дамски облекла с 3,8%. Известни вериги за разпространение на облекла във Франция са C&A, Kiabi , Eurodif, където потребителите могат да намерят почти всичко за ежедневието си. Най-известните компании за разпространение на дамски облекла са  PImkie, Promod, Chamaieu Femme. Француцинът пък предпочита да купува от  Celio,  Chamaieu Homme, Devered и др. Френските деца и тинейджъри предпочитат младежки облекла , ориентирани към американската култура. Ето защо сред тях са популярни някои американски марки спортни дрехи, които се носят като всекидневни. Спортове като ръгби, футбол и баскетбол и комплектите за тях също са доста популярни. Младите хора предпочитат да носят т-шърти, суит-шърти, поло-шърти, в комбинация с джинси и баскетболни шапки. Забелязва се увеличение на потреблението на детски облекла. Материите за тях са естествени - памук, джърси, сттреч и различни модификации на технически получени полиамиди. Тези материи са лесни за пране и не изискват особено гладене. Около 70 % от децата на възраст от 4 до 14 г. избират сами стилът си на обличане. Повечето от децата над 6 годишна възраст се влияят значително от телевизионните реклами.

Цени

След ценовия скок от 0,7 % през 2001-2002 г. във Франция, дължащ се на смяната на френската парична единица от еврото, в следващите години се забелязва поевтиняване на облеклата с около 3,5 % за 2003-2004 г. За следващата година това понижение вече е с 5 %. Тази тенденция се дължи на спада на американския долар и на нарастващия внос от Китай.
Категориите облекла които най-много се влияят от тези фактори са дамските, момичешките и бебешките. Това не означава, че на пазара навлизат облекла с понижено качество.

Внос

Изследвания, базиращи се на Eurostat  показват, че вносът на облекла във Франция възлиза на 11,3 билиона евро през 2004 г. Статистиките показват, че при вносът на мъжки и дамски облекла пропорциите са различни при трикотаж и конфекция. При конфекцията импортът на мъжки облекла възлиза на 2,290 милиона евро, в сравнение с дамските чиито импорт е 3,041 милиона евро. При трикотажът импортът на дамските облекла е на стойност 641 милиона евро, а при мъжките само 233 милиона евро. Според статистиката вносът на трикотажни облекла се увеличава всяка години като количество. Към тях спадат и облеклата за активни спортове - като ски екипи, бански костюми и други спортни специализирани облекла.

В тази връзка местното производство започва да изпитва затруднения, предизвикани от премахването на търговските граници. Увеличили са се възможностите за реализация на чуждестранни облекла от трети страни, като неевропейските от тях държат около 55,1 процента от този пазар.

Основните доставчици от източно-европейските страни са Украйна - с внос във Франция от порядъка на 10,546 милиона евро, Румъния - 4981 милиона евро и България - 3,445 милиона евро.

Най-голям внос от неевропейски страни след Китай се осъществява от френскоговорящи страни като Тунис и Мароко. Големият внос от тези страни се дължи на факта, че французите не предпочитат да говорят друг език освен френския. Трябва да се отбележи, че е необходимо владеенето на френски език за производителите, които искат да навлезнат на този пазар. Това обяснява и активното сътрудничество с Белгия. Повечето договори с Белгия са сключени на основата на субконтракти.

 

Структура на мрежите за разпространение на облекла

Голяма част от облеклата се разпространяват чрес вериги от магазини, свързани помежду си с перфектна логистична и компютърна система. Възможностите на тези вериги от магазина правят разпространителите по-силни и им дават възможност да притискат производителите за срокове и цени. Веригите от магазини могат много бързо да задоволяват потребителското търсене, въвеждайки модерните технологии. Ролята на посредниците е намаляла до минимум и търговците на едро могат вече да купуват дирекно от производителите в чужбина.

Покупките он-лайн стават все по-разпространени във Франция. За началото на 2005 г. 45% от покупките се осъществяват по интернет.

 

Вериги от магазини за облекла

Те са най-силните доставчици, владеещи на практика пазара. Към тези доставчици спадат и големите универсални магазини, специализирани за облекла като Лафйет, Маркс и Спенсър и др.

 

Поръчки по пощата

Въпреки частичният спад на този начин на търговия все пак той е доста проспериращ във Франция. Това се дължи на агресивната търговска политика на каталозите, на големите промоции, които те на практика осъществяват, а също и на обширните рекламни кампании, които се водят непрекъснато от тях. Пощенските доставки заемат около 7,8 процента от пазара през 2004 г.

Вериги от магазини за спортни облекла

Директно пазаруващи от чужбина, владеещи най-младата клиентска аудитория, те все повече навлизат навсякъде и печелят големи успехи - пазарен дял за 2004 г. около 19%.

 

Мега и супермаркети

Главно разпространение на мъжки облекла, от масов тип до по-специални. Забелязва се тенденция за намаляване на  тяхното влияние на пазара - 9,6% за 2004 г.

Други канали

Интернет, пазари , панаири, директно от производителите - 7,7 %  за 2004 г.

Уважаеми членове на БАПИОТ,

Уведомяваме Ви, че във връзка с тази статия разполагаме с база данни на френски купувачи и големи вериги от магазини. Ако Ви интересува, моля обърнете се към секретариата за получаване на тази информация.