English Начало Контакти

Анализи

Инвестиционният потенциал на Източна Европа е на изчерпване

До 2011 г. България ще привлича годишно 2.6 млрд. долара преки вложения 

Британски и американски икономисти са установили, че растежът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страните от Източна Европа и ОНД вече е достигнал своя пик и скоро обемите ще започнат да падат, пише руското издание „РБК Дейли", цитирано от Инвестор.бг в понеделник.
Изследователи от Economist Intelligence Unit (EIU) заедно с представители на програмата на Колумбийския университет за чуждестранно инвестиране публикуваха в края на миналата седмица доклад за глобалната динамика на ПЧИ и прогнозираха тяхното равнище до 2011 г.
Експерти смятат, че инвестиционният потенциал на страните от Източна Европа и ОНД е почти изчерпан и още през тази година ПЧИ ще намалеят с 2 милиарда долара.През 2006 г. чужденците са успели да вложат в страните от Източна Европа с 37% повече, отколкото през 2005 г., което съответства на световния растеж на ПЧИ. По данни на изследователите бурният растеж в страните от Източна Европа е достигнал през миналата година своя пик и инвестициите са възлезли на 106 млрд. долара. По обем на привлечен капитал регионът е излязъл на второ място след динамичната Азия, измествайки Латинска Америка и Карибския басейн. Въпреки това авторите на доклада твърдят, че се забелязва обратна тенденция. Още през 2007 г. общият обем на чуждестранните вливания в икономиките от региона ще намалеят и ще достигнат 104 млрд. долара.
„След това общите показатели на ПЧИ, изглежда, ще продължат надолу. Това ще е резултат от изтощаването на основните приватизационни възможности в повечето страни и рязкото поскъпване на местната работна сила", твърдят авторите на доклада.
Въпреки това се очаква Русия да направи изключение за неопределен период и ще заеме водещи позиции в Източна Европа, получавайки средно около 30 млрд. долара чуждестранни инвестиции годишно. От EIU отбелязват, че даже усилването на държавния контрол няма да попречи на този процес, а присъединяването на страната към Световната търговска организация „ще окаже положително въздействие" на бизнес климата.
Авторите на доклада смятат, че една от главните опасности, която очаква чуждестранният инвеститор в Източна Европа, са всевъзможните форми на политически рискове (протекционизъм, нестабилни правителства, заплахи, свързани с геополитическо напрежение). Въпреки това даже при високо равнище на подобни рискове икономическите фактори все пак ще бъдат определящи.
Изследването на EIU поставя България на девета позиция от 10 страни, включени в проучването. Страната ни е само пред Словакия, но е изпреварена от Русия, Полша, Румъния, Казахстан, Унгария, Чехия, Сърбия и Украйна. EIU прогнозират, че средно през периода 2007-2011 г. България ще привлича по 2,6 милиарда долара ПЧИ, което представлява 2,7% от дела на ПЧИ в Източна Европа. За сравнение, лидерът Русия ще привлича за същия период средно по 31,4 милиарда долара ПЧИ, което е 32,4% от общия им обем в Източна Европа. При Румъния, която се нарежда на трето място, тези показатели са съответно 7,7 милиарда долара ПЧИ и 8%. Източник: Mediapool