English Начало Контакти

Модни новини

Италианската компания за якета Moncler претърпя сериозни финансови и имиджови загуби

На 2 ноември вечерта, италианската телевизия RAI 3 в специалната си емисия „Репортаж”, проследява жестоките практики за скубене на гъски, перата на които в последствие се използват за пълнеж на якетата на известната международна компания Moncler. Представената фирма – подизпълнител е разположена в Унгария и италианската телевизия обвинява открито Moncler, че е преместила производството си от Италия в чужбина именно, за да може да продължи с тази практика и да увеличи печалбата си. 

Последиците от този репортаж се оказват опустошителни за Moncler и намират светкавичен отзвук на Борсата. Ден след излъчването на репортажа, на 3 ноември, акциите на компанията претъпяват спад с 4,88% до 10,52 евро/акция. А  френската банка Bnp Paribas излиза с официален анализ на ситуацията и прогнозира допълнителни бъдещи загуби.

Гъшият пух на Moncler се оказва в центъра на полемиката и в социалните мрежи, като множество клиенти на марката се обявяват за шокирани.

В отговор на острите критики, от компанията излязоха с официално изявление, в което заявяват, че гъшия пух, използван от компанията, се доставя единствено от сертифицирани ферми и производители, които са задължени да гарантират спазването на всички международни изисквания за отглеждане и защита на животните.

ОБЯВИ

Очаква се реакцията на международните природозащитни организации.