English Начало Контакти

Информация за пресата

В периода ноември – декември 2009 г. Агенция Естат проведе проучване

В периода ноември – декември 2009 г. Агенция Естат проведе проучване, свързано работата на Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил и ефекта от дейността на българо-германското сътрудничество.

Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) е нестопанска организация, определяща се като работодателска, работеща в защита и отстояване на интересите на своите членове. Тя съвместява представителна и лобистка функция с предоставяне на услуги.

 

Според информация от интернет страницата на организацията в нея членуват 155 фирми. БАПИОТ обединява предприятия, работещи в сектор производство на текстил и облекло (текстилна и шивашка промишленост), а именно:

  • Производство и износ на облекла от трикотаж;
  • Производство и износ на облекла, различни от трикотажните;
  • Производство и износ на други конфекционирани текстилни артикули и асортименти;
  • Производство и износ на текстилни суровини и платове – вълна, импрегнирани, промазани и ламинарни тъкани, синтетични и изкуствени нишки и трикотажни платове.

 

В сектора съществуват близо 3000 регистрирани фирми, чиято  дейност е производство на текстил и облекло. Не съществува точна статистика за реално функциониращите предприятия в този бранш.

 

Институционален капацитет, качество, ефективност и комуникация с асоциацията

 

37% от членовете на БАПИОТ оценяват браншовата си организация като много динамична. Близо два пъти повече (60%) са на мнение, че в нея работят висококвалифицирани служители. Според 57% дейността й е прозрачна.

 

Две трети от участвалите в проучването членове на БАПИОТ смятат, че асоциацията работи за своите членове и е ефективна за целия сектор. В същото време над 1/3 смятат, че организацията е полезна за всички свои членове. На въпроса „В каква степен асоциацията представлява интересите на своите членове” по десет степенна скала, където 1 е „не ги представлява”, а 10 „напълно ги представлява”, 60% от членовете на БАПИОТ дават оценка в диапазона 8 - 10.

 

Организацията работи прозрачно както според членовете, така и според служителите в нея.

 

Може да се заключи, че като цяло отношението към асоциацията е положително и подкрепящо, а членовете на БАПИОТ са сред най-силно мотивираните поддръжници на своята организация.

 

Услуги

 

Асоциацията е гъвкава при предоставяне на услуги и – вероятно – поради тази причина 95% от членовете й са ползвали поне една услуга през последната година. Списъкът с услуги се оценява като изключително изчерпателен, качеството и адекватността им са отлични. Много добра оценка получават ползата от услугите и техния ефект за бенефициентите, способността на асоциацията да предоставя своевременно информация.

 

За последните три години БАПИОТ са провели 18 консултации, свързани с реорганизация на производството, подобряване на производителността, повишаване на качеството, оптимизиране на производствените процеси, в които са участвали 65 члена на организацията. На второ място по брой провеждания се подреждат семинарите по практични теми с 55 участници и обучения по мода и дизайн, в които са взели участие представители на 35 фирми. Ефектът на тези услуги за бенефициентите се оценява като отличен.

 

Според служителите най-търсените услуги от страна на членовете са свързани с лобиране, обучения и мачмейкинг (панаири, изложения, разменни визити, посещения при потенциални инвеститори). Противно на тяхното мнение, услугите, които представляват най-голям интерес за членовете не са свързани с лобиране и мачмейкинг. За членовете на БАПИОТ водещи са информацията (47%), семинарите (38%) и осъществяването на контакти (20%).

 

Регистрираме нулева заинтересованост по отношение на услугите обучение и консултации, съвместна работа по проекти и решаване на проблеми.

 

Производителите и износители на текстил са ползвали както електронния бюлетин на организацията (90% от тях), така и интернет страницата (60%). Освен това са се възползвали от възможностите за участие в изложби/панаири, работни срещи и консултации (по 37% за всяка услуга).

  Оценките по отделни индикатори за услугите, които предоставя асоциацията варират между «добър» и «отличен», както сред служителите, така и сред членовете. Най-висока оценка от членовете получава „своевременно преодставяне на информация”, а най-ниска според двете групи – служители и членове има „ефект за бенефициентите на услугите”.

 

 

Информираност и оценка на услугите, предоставяни от асоциациите, във връзка с държавните насърчителни програми

 

 

БАПИОТ принципно се въздържа от предоставяне на преки услуги, свързани с държавните насърчителни програми. Не са провеждани обучения или семинари, не се предлагат и консултации. И въпреки това всички членове на БАПИОТ, участвали в проучването, са чували за ОП „Конкурентоспособност”, над 2/3 от тях се чувстват и добре информирани за тази програма, а 48% имат опит и в кандидатстване по нея. Най-слабо популярни сред членовете на асоциациите са Национален иновационен фонд, ОП ”Транспорт” и ОП „Административен капацитет”. 83% имат интерес към кандидатстване и реализиране на проекти по национални и европейски насърчителни програми и фондове.

 

Въпреки че асоциацията не предоставя обучения по подготовка на проекти, финансирани от Европейските фондове, голяма част от нейните членове са чували за подобни услуги.

Таблица 1

За кои от следните възможни услуги сте чували/ползвали през 2009 година?

чувал съм 

ползвал съм

не съм чувал и не съм ползвал

база: 30

обучения за подготовка на проекти за кандидатстване към европейски фондове

80,0%

6,7%

13,3%

управление на проекти към европейски фондове

63,3%

6,7%

30,0%

 

Тези данни показват нееднозначно, че отношението към този тип информация от страна на членовете на БАПИОТ не е пасивно. Те търсят активно информация,  осведомяват за насърчителните програми. Като най-адекватни източници на такава информация се оценяват: интернет страницата на оперативните програми, електронен бюлетин и браншовите организаци.

 

Сътрудничество между GTZ и БАПИОТ

 

Оценката, която участвалият в проучването представител на БАПИОТ дава на GTZ e положителна, като той смята, че познава много добре услугите, предоставяни от дружеството. Германското дружество се възприема крайно положително, а ефектът от неговата дейност за развитието на бранша се оценява като изцяло позитивен, включително от членовете на асоциацията.

 

Сътрудничеството между немската страна и БАПИОТ в последните години се концентрира върху:

  • реиновация на сайта на организацията през 2009 г.;
  • ежегодна конференция в Хилтън – награди за фирми, получили консултации от GTZ и на тази база са развили производството си;
  • два пъти в годината се предоставят консултации по модни тенденции;
  • тематични семинари;
  • участия в международни изложения;
  • бизнес мисии в Германия – мачмейкинг.

 

Нуждите, които очертава ръководството на БАПИОТ в момента по отношение съвместни дейности с GTZ са свързани с подкрепата на участия на панаири, тъй като подобна политика няма да бъде финансирана през 2010г. от българската държава. Асоциацията разчита на продължение на консултантската програма, а също така и на семинарните дейности. На ниво представителни функции, БАПИОТ съсредоточава актуални усилия върху  лобиране по държавна политика за подкрепа на бранша.

 

Впечатляващо висок дял от членовете на БАПИОТ са чували за GTZ – цели 63% знаят за немската организация, като 42% считат, че са запознати в голяма степен с услугите, предоставяни от немската страна.  Над две трети от интервюираните са на мнение, че услугите, предоставяни от GTZ се подобряват през последните години.

 

Таблица 2

Как бихте оценили начина на работа на GTZ с вашата асоциация до този момент по следните критерии, като ги оцените по скалата от 2 до 6:

1. Качество на предоставяните услуги

отличен

2. Бързина при предоставяне на услугите

много добър

3. Адекватност на услугите

отличен

4. Бързина на комуникация

много добър

5. Компетентност на служителите на GTZ

отличен

6. Адекватност на предоставени консултации от външни консултанти

отличен

7. Полезност на проектите за бенефициентите

отличен

8. Гъвкавост при реализиране на проектите

много добър

 

88% от членовете на БАПИОТ считат, че GTZ трябва да продължи да предлага услуги на браншовата организация и през 2010 г.