English Начало Контакти

Информация за пресата

Международен форум „Излез на светло! Конкурентност срещу сива икономика” постави начало на диалога между международни и национални експерти, представители на държавните институции и бизнеса в България.

 

На 16 февруари 2012 в хотел Хилтън, София, по инициатива на БАПИОТ и с подкрепата на фондация Friedrich Ebert Stiftung, офис България се проведе Международен форум на тема „Излез на светло! Конкурентност срещу сива икономика”. БАПИОТ покани да споделят мнение, информация, добри практики и мерки уважавани експерти от европейски браншови организации, одиторски фирми, държавни институции, синдикални и изследователски организации, университети, работодатели и мениджъри от сектор Текстил и Облекло в България.

Проблемът "сива икономика" е значителен за целия Балкански регион, затова БАПИОТ организира форума с цел да повиши осведомеността относно възможните негативни последствия за бранша, да представи добри примери и практически решения от опита на чуждестранните браншови организации и да постави началото на диалог между представителите на бизнеса, синдикатите и държавните институции.

Форумът бе открит от г-н Бертрам Ролман, зам. председател на БАПИОТ и генерален директор на Пирин Текс, гр. Гоце Делчев, и г-н Марк Майнардус, директор на фондация Friedrich Ebert Stiftung, офис България.

И двамата бяха единодушни по темата, че сивата икономика е сериозен проблем за социално – икономическия живот на България, води до нелоялна конкуренция, и не на последно място, има негативен ефект върху имиджа на страната и сектора сред потенциалните чужди инвеститори и възложители.

Специални гости на събитието бяха г-н Антонио Барбери, консултант Международни пазари, Търговска асоциация за мода, интериорен дизайн, килими и текстил, МОДИНТ, Холандия, и д-р Франц Питник, изпълнителен директор на Асоциацията на австрийската индустрия за облекло, обувки и кожи. Те представиха пред участниците във форума международния опит в борбата със сивата икономика и печалившите начини на работа и справяне с проблема на техните организации.

Ясни и правно издържани договори, зачитане на правилата и законите, коректност и лоялност – г-н Барбери наблегна на нуждата от спазването на европейското и националното законодателство с цел да се подобри ситуацията в сектора, да се задържат и привлекат чуждестранните клиенти и да се повиши атрактивността на българската индустрия и фирмите от сектор Текстил и Облекло.

Д-р Франц Питник, един от най-уважавините експерти и мениджъри в европейския бранш Т&О, представи опита на Австрийската асоциация. Проучванията им показват, че фирми, които следват и прилагат политиката на социално отговорни компании, се ползват с по-голямо доверие и уважение от своите партньори. В обобщение, д-р Питник подчерта, че практиките на корпоративната социална отговорност (КСО) са не само инструмент за успешен маркетинг, но водят до персонално удовлетворение, подобряват бизнес средата и в голяма част влияят изключително положително върху създаването и укрепването на бизнес отношенията,  развитието на контактите и партньорствата в бизнеса.   

Темата продължи г-жа Антоанета Захова, ръководител направление КСО, ТЮФ – Рейнланд, България, която представи различните видове стандарти, признати и прилагани на европейско и международно ниво, и използвани успешно в сектор Т&О. Специално за фирмите–членове на БАПИОТ темата ще бъде разгледана в детайли на тематичен семинар през м. април.

Г-н Руслан Стефанов, Директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията запозна участниците с данни и изводи от изследване за скритата икономика в България и как  недекларираната заетост влияе върху конкурентноспособността на фирмите. Той подчерта, че основните източници на скрита икономика са данъчната и социалноосигурителна тежест, регулациите, ограниченията и изискванията за пазарен достъп, и качеството на институциите. Неефективността на държавните институции и липсата на конструктивен диалог между публичния и частния сектор са идентифицирани като основни предпоставки за нарастване на скритата икономика в България.
Над 300 мерки за ограничаване на скритата икономика, предложени в България за последните пет години, имат предимно контролно-наказателен характер. Същевременно икономическите мерки не са съгласувани с административните.

Г-н Стефанов изрази своето съжаление от слабата подкрепа на държавата и липсата на стимули за бизнеса с цел иницииране на излизането му от сивия сектор.

Г-н Николай Петков, директор на дирекция „ Управление на риска”, към Национална агенция по приходите ( НАП ), декларира желанието на агенцията за работа в тясно сътрудничесто между представителите на държавните органи и бизнеса. Г-н Петков посочи като основна причина за съществуващата сива икономика в страната и сектора настоящата икономическа обстановка в България и чужбина. Според т.н "Tax Gap" анализ, изработен от НАП, близо 68 % от лицата, занимаващи се с търговия на дребно, проявяват склонност към директно укриване на данъци ( не се подават ГДД, не се отчитат доходи, не се внасят данъци, и др. )

Г-жа Камелина Тачева, зам. председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост в България (ФНСОЛП), подчерта, че сивата икономика не е само нарушение на правилата и действащото законодателство, но и липса на държавен контрол и примамлива възможност за двоен стандарт. Г-жа Тачева се обърна към участниците във форума с покана за адекватни и ефективни действия и установяването на постоянно сътрудничество между държавните институции, синдикалните представители и фирмите от сектора.

В края на форума кратка презентация за проучване на състоянието  на интернационализация на българските компании от сектор Текстил и Облекло представи доц.др. Желю Владимиров, СУ „ Св. Климент Охридски”. Проучването е направено  сред фирмите-членовете на БАПИОТ и в резултат от него бе изведено положителното развитие в последните години, инвестиции на средства в нови активи, но силна зависимост от кризата и ограничените пазарни възможности. Въпреки затрудненията, сектор ТиО запзва своя голям потенциал за развитие, а самото насърчаване на износа ще доведе до неговия устойчив растеж.

Снимки от събитието : раздел Галерия

Презентациите от събитието можете да изтеглите от тук :

 - г-н Бертрам Роман : свали pdf (30Kb)

 - г-н Антонио Барбери : свали pdf (2Mb)

 - г-жа Антоанета Захова : свали pdf (226Kb)

 - г-н Руслан Стефанов : свали pdf (1Mb)

 - г-жа Камелина Тачева : свали pdf (89Kb)

 - доц. д-р Желю Владимиров : свали pdf (689Kb)