English Начало Контакти

Информация за пресата

АСОЦИАЦИЯТА НА ТЕКСТИЛЦИТЕ НАГРАДИ БЪДЕЩИ КАДРИ

 
 

 

Девет есета с автори ученици от професионалните гимназии по облекло се състезаваха във финалния кръг на конкурса „Моето бъдеще в текстилната индустрия", организиран от Българската асоциация на производителите и износителите на облекло /БАПИОТ/. В надпреварата се включиха деца от професионални гимназии от София, Русе и Гоце Делчев. Писмените работи бяха оценени от авторитетно жури в състав -  председателят на УС на БАПИОТ г-жа Валерия Жекова, социологът Мира Янова, и PR консултантът Цветелина Узунова.

Оценяващите единодушно класираха на първо място в конкурса есето на Иванка Спасова от столичната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза". „Почти непрекъснато мисля за всички липси, за всички лишения в началото на човешкия живот, които могат да осакатят личността, но и могат да я изградят", пише момичето, което е израсло без родителска подкрепа. „Ще посветя своя професионален избор на децата, които растат без родители. Ще стана тяхната добра фея от приказките, ще съм тяхната осъществена надежда", продължава мечтите си ученичката и допълва, че „когато се зададе празник, когато майките обличат своите деца в празнични тоалети, сресват косите им, когато с ласкави ръце подреждат гънките по розовите роклички, тогава невидимо ще се появявам аз за малчуганите без родители."

Конкурсът е част от новата инициатива на БАПИОТ, наречена „BGate Шанс" и има за цел да привлече повече млади хора към шивашката индустрия у нас. Проектът е част от програмата за традиционното балканско изложение за облекло и текстил  - BGate, организирано от Асоциацията. Модният форум се провежда ежегодно през първата седмица на октомври.

С второ място е отличена писмената работа на Илиян Радев от същата гимназия със заглавие „Дългият път на моята мечта". А почетното трето място е за дванайсетокласничката Ралица Василева от русенската гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова". Тя е озаглавила есето си „Моята реализация в шивашката индустрия". Критериите, по които бяха оценени есетата са оригиналност и добра писмена култура.

Отличените ученици получават право на летен стаж в някои от най- престижните компании на Асоциацията. Показалите добри практически умения по време на стажа, ще имат възможност да се изявят като дизайнери и да представят собствен модел по време на тазгодишното модно изложение BGate .

Организаторите връчиха и парични награди за призьорите, като първите трима бяха стимулирани съответно със 150 лева, 100 и 50 лева. Председателят на УС на БАПИОТ г-жа Жекова направи предложение до всички участници да изпратят свои модни скици, които ще се публикуват на сайта на Асоциацията.

2007 г.                                   

 VIPART - PR партньор на БАПИОТ
 За контакти - 944 62 10