English Начало Контакти

Информация за пресата

Седмата международна конференция на българската шивашка промишленост събра повече от 80 представители на фирми от бранша

 

На 3 декември от 09:30 часа в хотел Шератон се проведе Седмата международна конференция „Развитие и перспективи пред българската шивашка промишленост". Организатори на събитието бяха Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ), консултантска фирма WEIS Consulting (Германия) и с финансовата подкрепа на Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ ).
 
Специални гости бяха водещи немски и британски експерти , които предоставиха на българските предприемачи практически съвети за повишаване на производителността, намаляване на разходите, по-добро планиране и гарантиране на качеството в предприятията от шивашката и текстилната индустрия.

Тази година в конференцията участваха над 80 фирми от текстилния бранш.

Специализираната конференция позволи на участниците да чуят експертното мнение на чуждестранните лектори, да анализират ситуацията в страната и да изкажат мнения и предложения за намаляване  на ефектите от световната криза в българските предприятия.

По последни данни, представени от г-жа Валерия Жекова, Председател на УС на БАПИОТ, чуждестранните поръчки за бранша са намалели с приблизително 30% спрямо същия период на миналата година, като се очаква ситуацията да остане без промяна  в следващите 4 до 6 месеца.

Г-жа Жекова подчерта , че е необходимо правителството да предприеме спешни мерки, за да подпомогне българските текстилни компании. Tрябва да създадат условия за гъвкаво работно време и подобряване на фирмената ликвидност, но също така да предприемат съответни действия по изработване на план за социални плащания и помощи за работниците.

Необходими са неотложни и спешни мерки за решаване на двата най- основни проблема - ликвидността и свиването на пазара.

 Г-жа Жекова подчерта, че въпреки нестабилността на икономическата ситуация, българските фирми започват да се преструктурират и да работят по програми за борба с кризата.

Предложения за мерки срещу влиянието на финансовата и икономическата криза в текстилната и шивашката индустрия в България : свали pdf (152Kb)