English Начало Контакти

Информация за пресата

Национален форум "Българската модна индустрия по пътя към Европа": анализ на събитието

 


На 13 март (петък) 2009 г. в зала «Мусала» на х-л Хилтън, София се проведе Национален форум «Българската модна индустрия по пътя към Европа».

Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ), член на EURATEX, в партньорство с Българска асоциация за текстил и конфекция (БАТЕК) и  Браншови съюз на кожарската, кожухарската, обувната и галантерийната бяха организатори на събитието, което събра повече от 130 представители на български фирми от сектор текстил, облекло и кожи.

Проведеният форум успя да разпространи информация за проекта SEETAL и да предизвика дискусия по проблемите и перспективите на  бранша облекло, текстил и кожи,  влиянието на световната финансова криза върху индустрията, възможните антикризисни мерки и действия на държавни институции и браншови организации.

Основно внимание бе отделено на изказаните становища от европейските  експерти и  консултанти от COTANCE, EURATEX и STFI. Г-н Бил Лакин, генерален секретар на EURATEX , и г-н Густаво Гонзалес от COTANCE изразиха притесненията си относно бъдещето на текстилната, шивашката и кожарската индустрия в България и Европа. Въпреки песимистичните нотки в тяхното представяне, и двамата гост-лектори подчертаха, че причините, пред които са изправени българските и европейските фирми от бранша не са единствено в резултат от финансовата и икономическа международна криза.

Заедно с представителите на българския бизнес и браншовите организации, те се обединиха около становището, че по-силната подкрепа и заинтересованост от страна на националните правителствени и банковите институции са един от факторите, които биха подпомогнали фирмите да се справят с актуалната ситуация.

Участниците от държавните институции (МИЕ, ИАНМСП, ССИП) коментираха липсата на конкретна стратегия в бранша, но посочиха че  сега фирмите трябва да участват активно в различни европейски програми, инициативи за нови пазари  и частични мерки на правителството за справяне с намалелите поръчки, като  изразиха готовност за по-тясно сътрудничество по създадените  проблеми и още по-близък диалог между асоциациите в бранша и държавните ведомства.

На форума взеха участие и представители на чуждестранни компании в България. Г-жа Христина Кръстева, изп.директор на фирма «Дзали», и г-н Иван Карадачки, изп.директор на фирма «Евромода», дадоха конкретни примери за успешни международни инвестиции в страната и подчертаха ролята на добрата организация и ръководство за успеха на всяка една компания.

Г-н Фил Даунинг, изп.директор на « ПДА Манюфактуринг» и г-н Браян Сейнсбъри, старши експерт към фирмата, представиха подробен сравнителен анализ на методите за повишаване на производителността при фирмите от сектора, както в Европа, така и в страната.

Конференцията приключи с представянето на информационната платформа One Stop Shop, изготвена в рамките на проекта SEETAL. Г-н Марко Бартелд от Саксонския Технологичен Изследователски Институт в Германия, изясни функцията на платформата като основен източник на информация, свързана с европейското законодателство в областа на текстила и облеклото, и важен комуникационен посредник между организациите-партнъори в проекта.

Информационната система на проекта ще дава възможност за достъп до информация на специфични теми и след приключването на проекта през юни 2009г.

Фотогалерия:

Г-н Бил Лакин, EURATEX : IMG_0686.JPG

Г-н Густаво Гонзалес, COTANCE : IMG_0687.JPG

Г-жа Валерия Жекова, БАПИОТ и г-жа Ориана Мазали, WorkShop : IMG_0681.JPG

Г-н Марко Бартелд, STFI : IMG_0727.JPG

За допълнителна информация и контакти:
Деляна Петрова, (02) 969 3161; (02) 969 3166
БАПИОТ, домакин на събитието. http://www.bgtextiles.org/