English Начало Контакти

Анализи

ИНДУСТРИЯ ЗА ОБЛЕКЛО – ТОП СЕДЕМ МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ

 

Стейси Бейкър-  Just.style.com

ГЪВКАВИ КУПУВАЧИ, КОИТО УМЕЯТ ДА ПАЗАРУВАТ ЕЛЕГАНТНИ ОБЛЕКЛА

В последните дни купувачите умеят да пазаруват и имат повишени изисквания към продуктите.  Тази тенденция, която се прокрадва от няколко години, се популаризира чрез интернет, възпитава се от модните женски списания и е достъпна по всяко време и навсякъде. Тази вълна ще залива консуматорите, ще се подава информация за това къде и по какъв начин дизайнерите и големите марки ще достигат до тях.  В противоречие с падащия долар все по-голямо значение в модната индустрия придобива дизайна - конкуренцията е на основа високи технологии, възможности за забавление при пазаруването и стилът на живот. Този сектор се влияе и от повишаващите се цени и ежедневните разходи, включващи храна, петрол, енергия.

                                              

С всеки изминал ден се изгражда ново поколение купувачи, което се нуждае от нов начин на мислене в посока, че дизайнът е най-добрият начин за употреба на паричните средства. Те са различни от миналогодишните потребители. Според изследването „Как пазаруват американците?", двама от трима купувачи се питат „Дали харча по елегантен начин парите си?", преди  да направят покупката. В последните години консуматорите все повече ограничават своите разходи,  психологически депресирани от войни, регионална икономическа нестабилност, тероризъм и др. Тази тенденция е глобална и отразява начина на мислене на потребителите.

 

В днешни дни е наложително индустрията за облекло да бъде завладяваща, за да насочва вниманието на потребителите и да ги кара да казват - „искам тази дреха, да тя си заслужава парите".

За да постигнат това производителите трябва да са в непрекъсната надпревара със себе си. В индустрията цари несигурност и неизвестност, предизвикана от бързосменящи се тенденции и модели, несигурни настроения в населението, несигурната икономическа ситуация и безработицата. Не можеш да накараш купувач, който си мисли, че утре ще остане безработен - да харчи спонтанно пари за облекло. Девизът „спри за момент преди да купуваш" показва лоялност към клиента, либералност и свобода на избора на дизайн и разнообразие на облекла и аксесоари. Многообразието е основно, „новото" е ключът, клиентите ще продължават  да посещават магазините, които не спират да ги изненадват.

„Любимите магазини на жените са тези, които ги карат да се чувстват като елегантни купувачи, предлагайки им  стоки на достъпни цени, в големи количества и разнообразие".

 

Колко дълго може да се продължи тази тенденция? Компаниите, които продължават да се налагат на пазара и да правят все по-големи обороти като  Abercrombie & Fitch, H&M and Forever 21, например са компании, които предлагат облекла за възрастовата група 18-24 и имат успех, предлагайки все повече колекции на все по-достъпни цени.

Banana Republic и Gap, изостават в тази тенденция.

Всичко е въпрос на корпоративна политика.

ОТСТЪПКИ И ПОЛИТИКА НА НАМАЛЕНИЯ - ЩЕ ПРОДЪЛЖИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО ИМ ЧРЕЗ МАРКИТЕ, ДИЗАНЕРСКИТЕ РЕШЕНИЯ И ТЪРГОВЦИТЕ НА ЕДРО

 

Промяната на мисленето на купувачите, обсъдено в част 1 води до друга основна тенденция на съвременния пазар - светкавичното сменяне на колекции и все по-чести разпродажби и намаления на облеклата. Големите марки са принудени да работят с къси серии и нарастващ асортимент, да правят чести доставки и да предлагат атрактивни примамки за пазаруване. На пазара на облекло също се забелязва глобализация във всички тенденции. Котират се стоките от средна и горна класа, широко разпространени в масовите магазини. Наред с луксозните и дизайнерските модели навсякъде се предлагат и облекла, изработени според  модата „на момента".

Пазарът на облекла е все по-зависим от икономическата криза. Все  повече купувачи се насочват към маркетите, които предлагата дискаунти. Wal-Mart иTarget намират, че техните купувачи  с по-ниски доходи са стресирани от високите цени, като дори купувачите със средни доходи се ограничават до харчене за ежедневни нужди. В днешно време веригите от този тип са принудени да търсят нестандартни решения за привличане на клиенти.

Пример за такова решение предлагат Target's Paul & Joe line и  Wal-Mart, - САЩ.  Покрай известните маркови облекла и луксозни дизайнерски стоки, те продават своята версия на луксозни облекла, обувки и аксесоари. Купувачите се принуждават да жертват стила и да купуват подобни на луксозните  стоки на по-ниски цени. Резултатите са по-високи обороти.

Марковите облекла заемат доста голяма пазарна част при  този вид търговия. В края на сезона, големите марки правят тотална разпродажба на своите колекции. Облеклата заминават в специални ретайл маркети, които от своя страна също са вериги от магазини. Тенденцията в тази посока е създаването на подобни вериги в международен план в страни като Китай, Русия, Индия.

Все по-голяма популарност придобиват веригите от магазини като Wal-Mart иTarget, в които купувачите могат да намерят маркови стоки на Prada и H&M, на доста атрактивни цени. Веригите от магазини за разпродажба предлагат и редица забавления за купувачите, пазаруване в приятна обстановка, кафета, ресторанти и други. Трябва да споменем, че рядко някоя верига е насочена и задоволява до такава степен потребителския интерес - от домашни потреби, през облекла и обувки, аксесоари, козметика се стига чак до артикули и храни за домашните любимци.

ЕЛЕАНТНОСТ ПРИ ПРЕДЛАГАНЕ НА МАРКОВИ ОБЛЕКЛА

Да дават на купувачите повече възможности и предлагайки им честа смяна на колекциите  - това е начинът за справяне с все по-капризните и  често променящи се потребителски вкусове. В това отношение положителен опит има веригата GAP, която предлага изненади не само за родителите, а и за техните деца. Съвременният потребител има високи изисквания. Магазинът трябва да задоволява едновременно изискванията от дизайн, марка и непрекъснато да изненадва. Най-големият провал за един магазин би бил този ако клиентът може да разгледа всички новости в него за 45 секунди. Класическия вид на магазина вече не изненадва клиента - рафтове, щендери и квадратни маси. Когато влезе в магазин, клиентът иска да бъде изненадван, желае да завие зад ъгъла и да открие нещо необичайно.  Ако можем да предложим всичко за 45 секунди, ако не успеем да задържим вниманието на потенциалния купувач, не можем да очакваме продажби.

Правилната организация на продажбите е всичко за един търговски център. Жените решават в първите 7 до 12 секунти дали  им харесва магазина или не. Те решават светкавично, ръководейки се от комбинация от фактори - външния вид на продукта, как е изложен дали е привлекателен.

Витрината е изключително важен елемент при продажбите. Ако търговецът е мързелив и не сменя често витрините си, излагайки новите предлагани неща, то той не може да разчита на интереса на потенциалните купувачи. Жените харесват минавайки, един два пъти седмично на път за работа да се спират пред витрините, дори само за разнообразие.

Съвременната жена има опит в пазаруването на облекла, тя е добре информирана и вече не гупи по 30 минути в избора на една единствена дреха. Освен това продавачите предлагат повече и разнообразни стоки, така че изборът да е максимално улеснен. Така например, влизайки в марков магазин за обувки, вие се спирате на желания чифт и молите за проба. Заедно с избраното от Вас продавачът носи още 3 чифта подобни модели, за да можете да имате правото на избор. Това стимулира покупателното Ви его, изравнява неравностойността и стимулира желанията Ви за покупка. По този и чрез различни други методи, веригите стават за  купувача непреодолима притегателна сила, като предизвикват желанието му не просто само да пазарува, а и все повече да купува.

ПАЗАРЪТ НА НА ОБЛЕКЛА ЗА ЕДРИ ЖЕНИ СЪЩО НАРАСТВА

Все повече веригите от магазини и марките създават колекции специално пригодени за пълни жени. Съвременното общество страда от наднормено тегло. Жените с повече килограми също желаят да изглеждат добре и са добър купувач на облекла, поради това , че не могат да намерят навсякъде подхождащия им стил. Големите марки създават подмарки за тази група купувачи. Марките са с различно име и специален дизайн. Когато жените с наднормено тегло намерят своя стил при дадена марка  те остават лоялни към нея. Успешната формула за предлагане на облекла за тази категория купувачки е дизайнерът да успее да налучка начинът, по който жените с наднормено облекло си представят, че трябва да изглеждат. Марките се наричат „жена", „забравената жена", без да се използват директно тези думи.  В каталожната търговия думите „ Ежедневни облекла XL", изместват  думите „Ежедневни облекла за едри и слаби жени".

УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЛИНИИТЕ ПОДДЪРЖА ЖИВОТА НА МАРКИТЕ

Задържането на лоялните към марката клиенти струва доста скъпо и няма такъв ефект, както увеличаването на асортимента на марката. Изработването на облекла и предлагането им е добре да бъде съпроводено с предлагането във веригите от магазини на  аксесоари, очила, други. Когато клиентът е влязъл във вашия магазин и е останал доволен от разнообразието от стоки, намерено в него, от дизайна и от обслужването, той е най-добрата реклама за дадената марка. Доволният клиент споделя със свои приятели и познати своето щастие, говори ентусиазирано и ги увлича.  Този е начинът за увеличаване на клиентите.

Тенденцията, която се налага и в следващите години ще бъде увеличаване на асортимента от предлагани стоки във веригите от магазини за продажба на облекла. Големите марки не се колебаят да поставят своето лого и на други модни стоки, чиито асортимент расте ежедневно.

Все по-естествена е тенденцията, консуматорите да виждат любимите си мотиви и цветове върху платовете на своите мебели, покривки, спално бельо и завеси.

От друга страна, в магазините за облекла на големи марки все по-често намираме допълващи аксесоари към облеклата като бижута, колани, аромати, куфари и чанти и други не толкова практични изделия.

Трябва да се отбележи, че съществува разлика между „пазарна политика" и „маркова политика". Пазарната  или по-скоро търговската политика на дадената фирма е ориентирана към формирането на печалба за фирмата. Търсят се и се налучкват пазарните ниши, които в момента съществуват. Изработват се стоки, ориентирани към тези ниши и фирмата реализира обороти. Докато марковата политика е ориентирана към клиента. Мисли се за дизайна на помещенията, за нуждите на потребителя, оформят се нови артикули и се прави нов дизайн на стоките. Този процес не винаги е печеливш, но ефектът от него е доста дълготраен и спомага за печеленето на нови клиенти.

ТЕХНОЛОГИИТЕ ЩЕ РАЗДЕЛЯТ ТЪРГОВЦИТЕ НА ОБЛЕКЛА НА ПЕЧЕЛИВШИ И ГУБЕЩИ

Технологията за облекла все повече се усъвършенства. Три са новите тенденции, които биха задържали производителите на върха на вълната.  Според Хюнг Ле Хонг, вице-президент на Гартнер, една от най-големите тенденции в търговията с облекла е способността за използването на технологиите за взимане на успешни мърчандайзингови решения. Какво означава това? На първо място трябва да се използват специални програми  за предсказването на количествата за закупуване, да се използват методи за начина на разполагане на стоките в магазинното пространство, да се проучват потребителските настроения и навици. Необходимо е да се създава точно определен асортимент за всеки магазин от веригата. Въпреки че сега сме в началото на този процес, през следващите години тази тенденция ще бъде развита основно.

Големи компютърни фирми като  ProfitLogic и Oracle си партнират със SAS и MarketMax, за изработването на интелектуални интегрирани продукти, които имат възможности да организират големи бази данни и да правят гореупоменатите проучвания.

Втората тенденция в областта на технологиите е специфичния дизайн на магазинното пространство и вертикалната интеграция на търговските марки и процеси. Това което правят големи марки като Zara и H&M е, че изработват в рамките на даден сезон от 2 до 3 колекции. Бързата смяна на облекла, бързите доставки, следенето на потребителския биологичен цикъл на живот и съобразяването с модните тенденции - това е изключително трудната, но успешна формула за успех, която съвременните търговци трябва да спазват, за да останат на пазара. Това прогнозиране също се извършва с все по-развивавщи се интегрирани програми, които дават възможност на специалистите в големите фирми да реагират гъвкаво и да изчисляват все по-бързо необходимите им доставки. Програмите в тази област все повече ще се усъвършенстват в следващите 5 години.

Третата технологична новост в областта на търговията с облекла е вътрешен и външен дизайн на сградите, ориентиран към обслужване на клиентите. Изграждането на магазините трябва да става по такъв начин, че от влизането до изхода клиентът да се чувства удобно и да е предразположен към пазаруване. Планирането на всички нужди подпомага големите търговци за вземането на генерални решения при изграждането на магазинната инфраструктура. Големите фирми, създаващи продукти в тази област са Microsoft, IBM, SAP и Oracle.

КЛИЕНТИТЕ ОБИЧАТ ЛУКСОЗНИТЕ СТОКИ И ГИ КУПУВАТ НА ВСЯКА ЦЕНА

В днешни дни светът е ориентиран към лукса. Клиентката, която обича лукса може да бъде от всеки географски  район с дебела милионерска сметка в банката, но може да  бъде и студентка, която всеки сезон спестява, за да си купи любимата луксозна вещ. Общото между тези клиенти е тяхната страст за придобиване на маркови луксозни стоки, което ги прави уникални и им дава един или друг вид житейски опит.

Освен това трябва да се отбележи, че купувачите на луксозни дизайнерски стоки държат на приключението и изнената в магазините, в които пазаруват. В крайна сметка купувачите на дизайнерските решения търсят удоволствието от покупката, те не обръщат внимание на стойността, те търсят специфичния опит от придобиването на дадената дреха или предмет. Тенденцията е тази група купувачи все повече да се увеличава и към 2012 тя да стане един влияещ на пазара сегмент.