English Начало Контакти

Анализи

СЪСТОЯНИЕТО НА ЛЕКАТА П РОМИЩЛЕНОСТ В УКРАЙНА

 

След разпадането  на Съветския съюз  леката промишленост на Украйна отбелязва спад в своя ръст. Делът на производството в Украйна представлява едва  0,45%  от общото производство на Руската федерация в сравнение с  1990 г. , когато този дял е бил 14% от него. В леката промишленост работата си са загубили 147 хиляди граждани на тази страна. На фона на тази статистика обаче предприятията от шивашката и текстилната промишленост  увеличават своя дял  на 6,4%. Това показва значимостта на този сектор за украинската икономика.

Спесификата на украинския пазар е тази, че значителна част от инвестициите се осъществяват както от малки, така и от крупни финансови структури. В последните години завършва първият етап от приватизацията в леката промишленост на страната и от преструктурирането на пазара, като на него се обособяват  лидерите и предприятията със средни размери.

Списъка на лидерите се води от многопрофилния концерн "Текстиль-Контакт", основната дейност на който се състои в производството на различни видове тъкани - повече от 20 вида разновидности. Производството на такъв голям асортимент е станало възможно благодарение на големия бюджет на концерна и на изпълнението на големи държавни поръчки.

 Компанията  "Текстиль-Контакт" активно участва в разпределението на държавната собственост в украинската текстилна промишленост. Само през 2003 г. в собствеността на концерна са инвестирани над 3 милиона долара. Донския комбинат е преименуван в производствено обединение "ТК-Донбасс". Също така в състава на  концерна "Текстиль-Контакт" са влезли и други гигантски текстилни компании, като "ТК-Спецодежда", "ТК-Ресурс", "ТК-Трикотаж", "ТК-Фурнитура", "ЛикоМода". Също така е било сключено междуправителствено споразумение  между Украина и Узбекистан за усвояване на част от продукцията на "Текстиль-Контакт".

Друга бързо развиваща се в промишлен, научен и финансов план корпорация е "Текстил-Украина", регистрирана през декември 1999 г. Тя е приватизирана от крупни финансови групировки от Русия. В състава на корпорацията влизат 27 предприятия на цялата территория на Украина, и в тях практически се произвежда целия асортимент от продукцията на леката промишленост. Сред всички предприятия от леката промишленост на Украйна значителна роля играе Херсонския комбинат, в който работят около 5 хиляди работника. В настоящето предприятието работи с узбекистански памук, като преработва около 300-400 т месечно. Асортиментът на завода наброява над  150 наименования памучни артикули и различни изделия от тях.

Успех в работата постигат предприятията, които модернизират своите технологии, внедряват успешния начин на ръководене и маркетинг и успешно излизат със свои продукти на външните пазари. Към тях се причисляват  "ФИМ" - Ростов на Дон, "Селена" - Запорожье, "Дана" - Киев, "Тикаферлюкс" Ивано-Франковска обл. и др. В украинската лека промишленост около 100 са предприятията, които могат да бъдат определени като малки и средни. Някои от тях още продължават да се реконструират. Въпреки това непрекъснато се появяват и хиляди частни предприятия, които трудно подлежат на описание и контрол.

Най-активна в производството на изделия и текстилни продукти се явява Западна Украйна. А главния  център на шивашката  промишлености както в западната част, така и в цяла Украйна е  Киев. В града се намират най-големите шивашки и текстилни комбинати, създаващи основната продукция в района.

  • Киевски пазар на облекла през 2005 г.

Преориентацията на киевските търговци от базарите към фирмените магазини за облекла е допринесла за навлизането на столичния пазар на много европейска марки, които в днешни дни формират търговсия облик. Практически преди години между тези облекла конкуренция не е съществувала, то сега съществува надпревара както в  рекламните кампании, така и  борба за все по-голям дял от пазара.

По мнение на експертите оборотът при продажбите на дрехи е нараснал през последната година с 40%. Само  през 2004 г. продажбите са били в размер на $260 млн., $60 млн. , от които от търговия на дрехи от известни марки. През изминалата 2005 г.  оборотът с облекла вече възлиза  $320 млн., като почти половината от него принадлежи на търговията с маркови облекла. Както показват маркетинговите изследвания, проведени във редица фирмени магазини, около 40% от киевчаните днес купуват фирмени и лицензирани облекла, които са позиционирани в средния и скъпия марж. Очаква се това съотношение все повече да нараства.

Не е за учудване, че производителите на търговски маркови облекла все повече се домогват до парче от  украинския пазар. Както разказва директорката  на "Полския търговски дом" Наталья Калинчук, докато  преди три години компанията е била представител само на три полски търговски марки, то сега в нейния асортимент вече присъстват около 20 фирми, болшинството, от които са решили да се присъединят към тях в последно време. Освен класически марки дамски и мъжки облекла, в последно време на украинския пазар са навлезли и производителите на младежка мода като "Озон", "ВХ", "Еко Мода", а също и "Бонетта", която сега е сред първите по продажби сред младежите. В последната година обема на продажбите за фирмата се е увеличил три пъти, което се дължи не толкова на повишено търсене, колкото на  бързата смяна на колекциите, а също и на местния манталитет.

Анна Погорелая от търговската организация "АРГО" казва, че сега под егидата на компанията им работят 16 специализирани магазини или маркови производители. "Обичайна практика е една марка да заменя друга, особено в младежката мода "Х-трим" е дошла на мястото на "Кастро". Въпреки това преговори за привличане на нови партньори от чужбина се водят постоянно. В своите страни, тези производители не се развиват динамично, защото са задоволили местните пазари, но на украинския пазар те имат голяма възможност за бързорастящи продажби.

Директорът на украинската фирма  SELA Наталия Чиненова отбелязва възхода на своята компания на украинския пазар. В продължение на две години от 2 -  броят на магазините, които са отворили е нараснал на 50 , по-голямата част  от които се намират в столицата. "Когато се разработват хиляда модели за новия сезон, споделя тя, е лесно да се завземат територии на пазара. У нас купувачите с изключителна бързина успяха да се преориентират от пазарите към фирмените  магазини".

Всъщност мнението на експертите е, че някои компании на столичния пазар  могат да загубят стабилните си позиции и това е тенденция , наложена от  нашесвието в страната на все повече европейски марки и постоянната засилена конкуренция. В Киев много успешно са се продавали облекла на известната полска марка Atlantic, но след навлизането на пазара на H&M, Pimkie, Fish Bone или ZARA, на полската фирма вече се налага да затваря някои от своите бутици в Киев. За отбелязване е също и че в много от бутиците цените са неоправдано завишени, докато качеството на облеклата не оправдава този ценовия ръст. Плахите опити на украинските производители за създаване на собствени марки също не трябва да се подценяват. Те все повече търсят своето място под слънцето. (Деловая столица/Легпром Украины

  • Отношението на украинците към родното производство се променя ежедневно

Като пример може да се посочи шивашка фабрика "Юность", която е купена от инвестиционната компания  QES Investment Limited, с ръководител  Бертран Кост. Когато осъществяването на инвестициите  било факт, пред фабриката съществували два проблема - пълно отсъствие на стратегия за развитие  и недоверие на сътрудниците към новото ръководство. Първите стъпки в развитието на предприятието били да бъде изградена успешна маркетингова стратегия. Фабриката била преместена и в ново помещение. Реконструкцията и модернизацията окончателно променили отношението на работниците в производството и в останалите отдели на предприятието.  В днешни дни -  значителното  усъвършенстваната структура за управление на фабриката , създадените нови  подразделения и успешното навлизане на вътрешния пазар  позволяват на предприятието да бъде печелившо и все повече да увеличава своите клиенти, както в Киев, така и в цяла Украйна.  "Юность" е предприятие, спомогнало за промяната на отношението  към местното производство.

Украинските потребители купуват маркови облекла, защото западните фирми съществуват от доста дълго време, изграждат добре  рекламните си кампании и правилно насочват колекциите си към определена група потребители. Колкото повече в местното производство се въвеждат нови технологии и се развива успешна маркетингова стратегия, толкова повече расте и интересът към неговата продукция. Украинците възприемат местните марки все по-положително. Покупателите все повече обръщат внимание на качеството, а то е в ръцете на украинските производители. Докато първоначално в складовете на предприятията идвали търговци, които одобрявали продукцията, но изисквали на нея да бъде поставена чуждестранна марка, то в настоящия момент вече не е така. На украинския пазар за облекла обаче все още има незапълнени ниши.   В настоящето се разработват две детски марки облекла, които ще бъдат пуснати на пазара през 2006 г.

Производствените лидери на киевския пазар са тези които предлагат не само облекла, но и аксесоари към тях. Едно производство обаче, не може да задоволи напълно всички нужди на потребителите. Ето защо, една от водещите украински фирми "Юность" разработва сама дизайна на своите колекции и аксесоарите към тях, но възлага част от продукцията си на външни изпълнители. По този начин, чрез продажбата на пълен асортимент артикули, фирмата задоволява потребителските вкусове и все повече се налага на местния пазар.

  • По-цялостна картина за присъствието на украинския пазар може да се получи и на едно събитие, наречено UAFM Spring 2007 - изложение за дамски, мъжки и детски облекла и обувки. Посетители на събитието са главно украински търговци на едро.

Дати на провежданеr 7-9 декември  2006.

Място на провеждане: Exhibition Center KievExpopLaza,

За повече информация: http://www.expoplaza.kiev.ua/

 

За контакти:

Алекс Слизкий- проект мениджър

Тел./факс: +380-44-5941040

Email: alex@motobike.kiev.ua