English Начало Контакти

Анализи

Пазарът на текстил и облекло в Русия : бизнес тенденции 2008г.

По последни данни в Русия има 545 действащи търговски центъра.

136 от тях са разположени в Москва, а други 256 - в по-големите градове на страната.

 

През последните две години вносът на текстилни стоки и облекла от Европа в Русия се е покачил почти двойно, като отбелязва скок от 1,5 милиарда евро / 2005 / до 2,5 милиарда евро / 2007 /. Това представлява общо увеличение с почти 67% или средно с около 33% на година. 

В резултат от тези събития, повечето Московски търговци, с изключения единствено сред по-големите мулти-брандови вериги от магазини, се оплакват от намаление в  продажбите и дълготрайно задържане на стока в магазините. Създадената ситуация води до принидутелни ранни намаления, което неминуемо влияе на нетната печалба. Непрестанното покачване на наемите на търговските обекти, увеличението на работните заплати, както и тенденцията за повишаване на инфлацията в страната / с 10 % само за последните 6 месеца/, води до по-високи цени на стоките от последните колекции. Но адаптацията на московските потребители към пазара води до по-нисък брой на продажбите през сезона и се обуславя от търпеливо изчакване на периода на разпродажбите. Един изход от ситуацията е: московските търговци изнасят голяма част от магазините си в провинцията:

  • Докато в Москва продажбите на бельо и бански костюми са в застой, през 2007 броя на новооткрити магазини за бельо в градовете извън столицата се е увеличил двойно.
  • Магазините за класическото мъжко облекло в Москва търпят загуби , докато в провинциалните градове търсенето в този сегмент е нарастнало.
  • Дамското облекло е единственият продукт, който се продава еднакво добре в цялата страна.

Според последните проучвания, осъществени от European fashion and textile export Council, през първите три месеца от 2008 г., внесените в страната европейски текстилни стоки се оценяват на около 748 милиона евро.
Само вносът, осъществен в Русия, от новите страни членки на ЕС, е на стойност около 81 милиона евро или 17% повече в сравнение с първият триместър на изминалата 2007г. За сравнение : общото количество стоки , внесени в страната от Италия, Франция и Германия през същия период на 2008г., се оценява на 640 милиона евро. Според анализаторите, голям процент от вноса се дължи на сделки, сключени от руските модни предприемачи на специализирани изложения и модни салони.

 

Източник: European Fashion and textile Export Council